Правилата за живот на Мая Плисецкая

pravilata-za-zhivot-na-maya-plisetskaya

В памет на една велика жена

Мая Плисецкая – легенда, балерина от световна класа и забележителна жена. Нейният творчески път е успешен, ползотворен и дълъг. Резултатите на нейната работа възхищават не едно поколение.

Ние завинаги ще запомним Мая Плисецкая като притежаваща изразителна пластика, феноменален скок, гъвкавост на гърба, леки стъпки и невероятна артистичност. Нейният стил се отличава с финес, изразителност и завършеност на жеста, стойката, както на всяко па, така и с изпълнението на целия танц. Чрез нейната пластика танцовото изкуство достига най-висока хармония.

Тя рядко общува с журналисти и още по-рядко разказва за тайните на своя успех, но сред малкото й интервюта могат да се изберат няколко "златни" цитата, които издават основни принципи в живота й:

 1. Не обичам суетата. Нито в живота, нито на сцената... Твърде много думи също не са необходими.
 2. Обичам повече бира с колбаси, отколкото сладко... И всъщност, не са измислили по-вкусно нещо от обикновения хляб с масло.
 3. Никога не съм обичала твърде дългите репетиции и тренировки. Мисля, че в крайна сметка именно това е в основата на дългата ми сценична кариера: краката ми бяха неизмъчени.
 4. Диета не е необходима, необходимо е просто по-малко да се яде.
 5. Не съм сигурна, че висшето проявление на ума е добротата. Добрите хора често са мачкани от пълни глупаци.
 6. ...това е повече на теория. А в живота всичко е възможно, но по малко.
 7. Ще ви кажа без самовлюбеност: няма никаква причина да ми завиждате. Господ ми е дал нелоши данни и способности, в Болшой театър изтанцувах много балети, аз, както изглежда, имам световна слава. Но най-важното – имам до себе си прекрасен съпруг, какво повече мога да искам?
 8. Мъжете са харесвали винаги красивите фигури на жените. Не мисля, че балерините са ги покорявали точно с ума си.
 9. Хората не се разделят на раси, класи, държавни системи. Хората се делят на добри и лоши. Само толкова. Добрите винаги са изключение, дар свише.
 10. Ако нищо не правите, само лежите на дивана, то и няма как да сте във форма... Така човек се отпуска отвсякъде, омързеливя се.
 11. В изкуството не е важно "какво". Най-важно е "как". Трябва да стигне до всеки, да трогне душата му – тогава е истинско, иначе никак даже.
 12. Цял живот погледът ми е насочен в бъдещето, цял живот съм обичала новото, винаги това ми е било интересно!
 13. За мен в света на модата всичко започва и свършва с Пиер Карден. Еталон за вкус, фантазия, красота... Той никога не остарява.
 14. От бръчките никъде не можете да избягате... Но правещ се на младеж старец или възрастна жена – това е смешно... Както знаете, има стара градина и нова градина. Но поддържана или не – това вече е съвсем друго нещо. Същото е и с лицето на човека: винаги се вижда поддържано ли е или изоставено.
 15. Ще ви дам съвет, бъдещи поколения. Послушайте ме. Не се примирявайте, не се примирявайте до самия край. Дори и тогава – стреляйте, воювайте, тръбете, барабани бийте... До последния миг се борете... Победите ми се дължаха единствено на това. Характерът – това е съдба.