Правилата на 7-те „да“

pravilata-na-7-te-da

Едва ли някой може да разбере кой точно е "неговият" правилен избор, а кой е грешният? Можем да се ориентираме само по състоянието на вътрешна радост и удовлетворение от тези моменти, които преживяваме тук и сега. В резултат на наблюдение на радостни хора, носещи мир и хармония навсякъде, където се появят, се откроиха няколко условни "правила". Те позволяват да се чувстваме щастливи в ежедневието. Ще ги наречем правилата на седемте "да". Това са тези обикновени знания, които приложени позволяват кардинално да преобразим живота си.

Най-важното нещо в деня – това е срещата

Всеки човек, пресичащ пътя ни, е учител. Първата задача – да започнем и да завършим срещата с него в радост. Само тогава има възможност веднага или впоследствие да разберем смисъла на миговете, прекарани заедно и да придобием безценен опит и нови знания за себе си и света.

Действие

Липсата на действия подхранва съмненията, страховете, деградацията. Ако искаме да постигнем нещо, трябва добре да се потрудим. По въпроса за смисъла и посоките в живота няма да постигнете нищо, докато размишлявате за собственото си призвание. Дори и работейки в банка, артистично надареният човек може да се научи на постоянство и работа с детайли за по-образно и качествено създаване на бъдещи шедьоври на живописта.

Ние сами определяме съдбата си

Това не са абстрактни думи, това е начин на живот, на който трябва да кажем "да" дори не утре, а точно сега. Осъзнатият човек във всеки момент от живота си проследява своите мисли и отношение към случващото се. Ако това, което мислите, не води до развитие вас и другите, не носи радост, не допринася за създаване или подобряване на окръжаващия свят или просто прераства в меланхолия – откажете се от него. Разбира се, някой ще каже "не мога да не мисля за..." и ще бъде прав. Защо ще е прав. Ако редовно наблюдавате емоциите и мислите си, уверяваме ви, резултатът ще бъде зашеметяващ. Редовно задаваният въпрос "А защо правя това? До какво ще доведе?" не само ще увеличи количеството и качеството на вашите житейски победи в пъти, но и ще ускори процеса на изпълнение на всякакви мисли на принципа "отговорността дава сила".

Всичко, което казваме, правим и мислим е съобщение

Представете си, че всяка мисъл е като работно задание за деня, план за работа. Ако в главата ви се роят цял куп несвързани образи и идеи, няма лесно да се оправите с тази бъркотия и още повече, да изпълните всичко така, както на вас ви е нужно. Това е просто невъзможно, защото ние сами често не знаем какво искаме. В този случай помага целеполагането. При някои е полезно да си водят бележки и да ги отмятат. Друг вариант – малки поощрения за всяко постижение или заявяване на намеренията ви пред всички приятели и познати. Всъщност, не е толкова важно какво и как се случва наоколо. Важно е отношението. Забележете, че ако ясно формулираме задачите си, те по-бързо и точно се изпълняват, правейки ни щастливи.

Занимавайте се с това, което ви харесва

Кажете "да" на това, което обичате. Внесете в работата си елементи на хоби, това винаги носи успех. Парите никога не са били достатъчна мотивация за дълго време. Дори и ако нещо не се получава веднага, състоянието на щастие у вас със сигурност никой няма да ви отнеме.

Неуспехите са опит

Забравете думите "грях, неуспех, разочарование, грешка". Всичко е ОПИТ. Положителен. Бъдете отворени за всякакви възможности във всякакви ситуации. Може би точно в този ден ще се намери някой, който виждайки вашите смелост и способност да оставате винаги себе си, ще оцени това и ще ви добави към истинските приятели.

Поемайте разумен риск

По въпроса за действието: не се опитвайте да бъдете перфектни. Ако имате съмнения, опасения, позволете си да ги подминете и да направите стъпка към нови открития и хора. И непременно слушайте "обратната връзка". Рискът е оправдан, когато положителните последствия надхвърлят загубите.

И нещо малко за финал: станете от компютъра и завършете поне едно нещо, което отдавна сте отлагали! Надяваме се това също да добави малко смисъл и удовлетвореност в живота ви.:)