11 растения, които хипнотизират от пръв поглед

Свикнали сме да мислим, че математиката е скучна, тежка и неразбираема наука. Факт е, че дори в природата можем да наблюдаваме съвършени геометрични фигури. Фракталите, събрани в тази статия, изглеждат перфектни, защото за създаването им е запретнала ръкави самата майка-природа. Спомнете си училищен курс по физика и математика: фрактал - математическо множество, притежаващо свойство на самоподобие. Когато погледнеш на нещо толкова съвършено и хипнотизиращо, то изглежда създадено от гениален майстор. А всъщност известни артисти, архитекти и учени са откраднали вдъхновение от природата, в която не е трудно да открием ред и идеална симетрия.

Вижте тези удивителни растения. Кой каза, че съвършенството не съществува? Опитайте само да отворите очи и да погледнете през прозореца.

Hoya aldrichii

Хоя Aldrichii

спирала

Алое Polyphylla

кактус-мозък

Кактус-мозък

4

Камелия

Алое Polyphylla

Viola Sacculus

Пасифлора

Пасифлора

Храмът на Буда

Броколи Romanesco

Невероятен росолист Lusitanicum

Невероятен росолист Lusitanicum

hipnotizer

Drosophyllum Lusitanicum

Лобелия

Лобелиякаменна роза

Каменна роза

За пореден път се убеждавам, че в майката природа всичко е съвършено и само човек с действията си внася хаос. Между другото, човечеството се нуждаеше от не едно столетие, за да разбере принципите на геометрията. Колкото и да се опитваме да изследваме законите на природата, тя със сигурност крие още много загадки и изненади.

Както и да е, тези перфектни растения могат да се покажат на приятелите още сега.