Какво родителите и учителите никога няма да ви разкажат за неуспеха

неуспех

Спомняте ли си училищните дни преди обявяване резултатите от важен изпит? Тези моменти на дълбока емоция, когато сърцето се разтуптява учестено. Каква е причината за тази реакция?

Страхът от провал.

Всички го познаваме. Този натрапчив вътрешен глас, който ни принуждава да се съмняваме в себе си каквото и да правим и който в крайна сметка ни спира да вземем важно, но рисковано решение, което може да промени живота ни.

Съмнението е причинило повече неуспехи, отколкото ще могат всички провали!

Толкова ли са опасни провалите колкото си мислим?

Успехът няма по-верен спътник от провала!

Така както се учим да ходим, да улавяме топка, да караме колело, да пишем красиво. Ние не знаем на инстинктивно ниво как се прави всичко това. Научаваме се като падаме. Минаваме през неуспехи. Отново и отново. Докато един ден се случва чудото и ние вече можем!

Слава богу на тази възраст никой не ни е оценявал и осъждал. Иначе щяхме да си седим тихичко в ъгъла цял живот без да правим нищо.

Една от големите световни рекламни компании, Wieden + Kennedy, е построила цялата си философия върху неуспеха. Основателят и собственик Dan Wieden си спомня деня, когато са го изгонили от работа. Той се срамувал и няколко дни не успял да съобщи на жена си. Когато най-накрая събрал смелост и поговорил с нея, тя му казала нещо, което завинаги променило живота му:

„Нищо, всичко е пред теб“.

Тези простички думи го окрилили, дали му правото да греши. Да знае, че тя е зад него. Сега е един от най големите.

Отпуснете се, всичко е наред.

Това, което трябва да помним е: Да се търпят поражения и неуспехи е напълно нормално.

Бизнес идеята ви се оказа неуспешна? Нормално е, случва се. Провалихте се на изпита в университета? Ще успеете следващият път, ще се научите от грешките си. Изгониха ви от работа? Това може би е най-добрият ден в живота ви.

Поздравявам ви с неуспеха!

Погледнете го по нов начин. Ако не успявате да си спомните думата за неуспех, провал, с какво ще я замените? Резултат. Резултати, които сме искали да постигнем и такива, които не сме желали. Всеки резултат е крачка към целта.

Аз вярвам, че успехът може да се постигне само чрез повтарящи се неуспехи и самоанализ. Всъщност успехът - това е само 1% от нашата работа, а останалите 99% са провалите преди него

© Соичиро Хонда