Мир в душата

mir-v-dushata1

Този текст е част от книгата "Desiderata" ("Желаните неща") на американския писател Макс Ерман. През 70-те години на XX-ти век части от книгата са широко използвани в религиозните среди, което дава голяма популярност на текста. Дълго време се е смятало, че негов автор е църквата, но има свидетелства, че Макс Ерман регистрира авторски права на 3-ти януари 1927 г.:

Вървете по своя път спокойни сред врявата и суетата, и помнете – има свят, който може да бъде в покой и тишина.

Не изменяйте на себе си, живейте, доколкото е възможно, в добри отношения с всеки човек.

Казвайте меко и ясно своята истина и слушайте другите; дори и хората, които не са толкова умни и образовани; те също имат своя собствена история.

Избягвайте хора шумни и агресивни; те развалят настроението.

Не сравнявайте себе си с никого: рискувате да се почувствате нищожни или да станете тщеславни. Винаги има някой, който е по-велик или по-незначителен, отколкото сте вие.

Радвайте се на своите планове така, както се радвате на това, което вече сте направили.

Интересувайте се винаги от занаята си; колкото и скромен да е той – това е скъпоценност в сравнение с другите вещи, които притежавате.

Бъдете предпазливи в делата си, светът е пълен с измама. Но не бъдете слепи за добродетелите; има и други хора – такива, които се стремят към велики идеали, и навсякъде животът е пълен с героизъм.

Бъдете самите себе си.

Не играйте роли в приятелството.

Не бъдете цинични в любовта – в сравнение с пустотата и разочарованието, тя е толкова вечна, колкото тревата.

С добро сърце приемайте това, което ви съветват годините и с благодарност се прощавайте с младостта.

Укрепвайте своя дух в случай на внезапно нещастие.

Не мъчете себе си с илюзии. Много страхове се раждат от умора и самота.

Спазвайте здрава дисциплина, но бъдете меки със себе си. Вие сте дете на Вселената не по малко от дърветата и звездите: имате право да сте тук.

И дали за вас е очевидно или не, но в света всичко се случва така, както трябва да се случи. Бъдете в мир с Бога, дори да не Го разбирате.

С каквото и да се занимавате и за каквото и да мечтаете, в шумната суета на живота пазете покоя в своята душа. С всичките си коварства, монотонни действия и разбити мечти, светът все пак е прекрасен. Бъдете внимателни към него. Опитайте се да бъдете щастливи.