Как да сварим яйце в микровълнова фурна

kak-da-svarim-yajtse-v-mikrovalnova-furna

Съвременните технологии позволяват разнообразяване на арсенала от кухненски уреди на всяка домакиня. Много от тях са специално разработени, за да облекчат максимално битовите затруднения и да се съкрати времето на готвене. Един от най-стандартните и незаменими уреди е микровълновата фурна. С нейна помощ може не само да се затоплят, но и да се готвят много ястия. Въпреки това, само опитните домакини знаят как да варят яйце в микровълновата фурна като вкусна и бърза закуска за семейството.

Оптимален начин на приготвяне

От най-лесните продукти, които можем да приготвим в микровълнова фурна, е кокоше или пъдпъдъче яйце. Можете да ги добавите, както в различни салати и съставка в различни ястия, така и просто да си хапвате само тях. На масата ще имате винаги питателна и проста закуска. Нека да разгледаме процеса на приготвяне:

 1. Подгответе дълбока чаша или купа, която може да се поставя в микровълнова печка. Също така можете да използвате и специален съд за варене на яйца.
 2. Поставете вътре в купата 2-3 яйца и налейте гореща вода, така че тя напълно да ги покрива.
 3. Добавете задължително 1 чаена лъжичка сол, така че в процеса на приготвяне да не гръмнат яйцата и да не се счупят черупките. В противен случай ще ви се наложи да миете печката продължително и определено почистването й ще е трудно.
 4. Поставете мощността на средна степен, примерно 480, сложете купата вътре и пуснете за 5-10 минути в зависимост от желаната степен на готовност и дали обичате яйцата по-рохки или по-твърди.
 5. И това е всичко. Приготвянето на яйца в микровълнова фурна е достатъчно просто и приятно.

Лесни и бързи рецепти

Микровълнова фурна днес има в почти всеки дом, но въпреки това много от собствениците я използват само за затопляне на храна. Сигурно нито веднъж не са се замисляли как се готвят в нея бъркани яйца и че е много по-лесно и по-бързо, отколкото на котлона. Тази идея е нова, но вече се харесва от доста начинаещи и не само кулинари. Особено полезна е за начинаещи кулинари или за тези, които живеят на бързо темпо. Ще разгледаме най-вкусните рецепти.

kak-da-svarim-yajtse-v-mikrovalnova-furna

Яйца на очи

Това е най-лесният начин да направите яйца в микровълновата фурна. За приготвянето им ще се наложи да направите следното:

 1. Налейте малко вода в неголяма купа или чаша.
 2. Счупете в нея 1 яйце (леко с вилица продупчете жълтъка, за да не гърми) и покрийте отгоре с керамичен съд или малка чиния.
 3. Поставете в микровълновата фурна за 1 минута.

Внимателно извадете с лъжица готовата диетична закуска, подправете с черен пипер и сол и се наслаждавайте!

Бъркани яйца

Има само един начин да се изпържи яйце в микровълнова печка, но той е достатъчно необичаен и прост. За това ще трябва да си подготвите подходящ (неметален) съд, примерно по-дълбока чиния, намазнена с растително масло. След това счупете в него яйцето, внимателно разбийте и поставете във фурната за 1 минута. След изтичането на зададеното време вие ще имате оригинално ястие. По желание можете да добавите в съда сирене или колбас. Добавете подправки. Приятен апетит!

kak-da-svarim-yajtse-v-mikrovalnova-furna1

Често срещани грешки при приготвянето

Нека да разгледаме основните пропуски, които допускат домакините при готвене на яйца в микровълновата фурна:

 1. Слагат продукта във вече вряща вода и на силен режим – взривът на яйцата е гарантиран. А заедно с него и досадното почистване на фурната.
 2. Затоплят отново вече сварено непочистено яйце (с черупката) - резултатът е подобен на първия случай.
 3. Ако се използва специален съд за готвене на яйца, той трябва да се покрива плътно с капак и да се добавя към всяко гнездо и по малко вода.