5 вида приятели, които трябва да разкарате

приятели, които трябва да разкарате
Може би имате нужда да се избавите от "наднормено тегло" в социалния си живот?
Ако някои от така наречените "приятели" започнат да опитват да ви изкарат от кожата ви – замислете се!

Казано простичко – тези хора всъщност не са ви приятели.

Пет типа паразитни „приятели”:

Човекът "Аз съм по-готин от теб!"

Този човек никога няма да се зарадва за вас. Може да бъдете повишен или да решите да вдигнете сватба, този човек така или иначе ще намери какво да каже за себе си, за да открадне вашите лаври.

От друга страна той не може спокойно да слуша и за вашите проблеми: независимо от това през какво минавате, той със сигурност ще извади история за нещо по-ужасно. Възможно е причината да е в конкурентен характер или просто крещяща неувереност, но във всеки случай този човек е вреден с това, че консумира и губи вашето време и енергия.

Истинският приятел искрено се радва на вашите постижения и слуша вашите проблеми, без да ви прекъсва постоянно, за да прояви уж съчувствие и да даде съвет.

Малкото пиленце или Кралицата на драмата

Няма значение, че тази дама има чудесна работа, а половинката й прави за нея всичко, което пожелае. Така или иначе небето винаги пада върху нея. Такъв човек е искрено нещастен и честно казано само досажда, споделяйки своята глупост с вас. При такива хора никога нищо не е наред.

Можете до припадък да им говорите (на нея или него), че не трябва да вземат всичко присърце, но те няма да ви повярват, няма да искат да ви повярват по-точно. Чашата винаги е наполовина празна.

Такъв човек постоянно търси конфликт с половинката си, само за да получи малко самочувствие и увереност. Точно както не можете да спасите подобна персона, намирайки се в романтични отношения с нея, така не можете да спасите и такъв приятел.

При всички тези негативни неща, които вече имате или ще ви се случат в живота и на които не можете да повлияете, не се нуждаете от човек, който непрекъснато ще ви дърпа надолу. В края на краищата такъв човек не носи нищо друго, освен стрес. Ето защо няма място до вас.

5-vida-shibani-priyateli-koito-tryabva-da-razkarate3

Постоянно внушаващият чувство за вина

По цял ден сте на работа? С нетърпение чакате уикенда да се наспите или да си почивате вкъщи? Просто не искате да ходите никъде?

За този човек това е непонятно, той отказва да се развива и да предприема промяна в живота си.

Ще ви накара да се чувствате глупаво заради това, че не искате да отидете на парти по повод рождения ден на един от неговите странни приятели. Мммда, нищо че сте виждали този човек един път в живота си и дори не си спомняте как изглежда.

Само защото внушаващият ви чувство за вина няма собствен живот, вие не сте длъжен да следвате примера му. Ако искате да си легнете по-рано в петък и да си стоите вкъщи цял уикенд – давайте напред! На който не му харесва да си намери други приятели.

Не трябва да се чувствате виновни, само защото не искате да се напиете в компанията на човек, който отказва да порасне и да остави разгулните години от живота си в миналото. Този, който не разбира защо пък значи да оставате насаме, всъщност не разбира вас като човек. Не ви е нужен такъв приятел, който обича да ви ангажира и вменява излишни задължения.

Пичът "винаги във фалит"

Да не се бърка този човек с друг, който работи, не щади сили, но поради някакви причини (болест на близък, лош работодател и други подобни) не може да свързва двата края. Това е този, с когото споделяте бутилка вино веднъж в седмицата, опитвайки се да се позабавлявате.

Аз говоря за човек, финансовите трудности на който винаги са по нечия чужда вина. Той е вечно без пари, защото все някой му е виновен. Той не поема никаква отговорност за това, че нещо се е объркало в живота му. Този човек вечно няма пари и въпреки това се вижда, че не полага никакви усилия, за да промени това.

Ако въпросният няма пари да плати своята част от сметката, когато сте някъде заедно и поръчвате общо, а след това качва снимки в Инстаграм, на които лежи покрай басейна и нищо не прави, то това не е вашият приятел. Тази персона просто използва други хора. И на вас такъв човек не ви е необходим, независимо от това, че ви е забавно с него.

5-vida-priyateli-koito-tryabva-da-razkarate4

Вечният интригант

Това е човек, за когото казват, че хвърля камък по стъклен дом и осъжда другите за поведение, в което той не е по-различен.

Изглежда, че всеки от нас избягва подобни хора, но понякога има такава персона в обкръжението му за добро или за лошо. Разбира се, понякога е забавно да си вземете кафе и да послушате всички тези небивалици от инструментариума на клюкаря, но е забавно точно дотам, докато не започне да говори за вас.

Ако тя/той говори пред вас, то ще говори и зад вас. И това се отнася не само за приятелки. Момчетата също са в състояние да клюкарстват. Дори ако в живота ви не се случва нищо, достойно за клюки - този човек все ще намери начин да изкриви думите ви пред друг слушател.

В един момент от живота си просто искате да се обградите с хора, на които можете да се доверите. И този човек няма място сред тях. Истинският приятел може да си позволи да посплетничи малко с вас, но наистина мнооого малко и за разведряване на разговора. Този, който винаги има какво да каже за другите хора, сам той е лишен от същност. А вие нямате време за това.

Когато става въпрос за вашите заслужени часове за почивка, качеството трябва да преобладава пред количество. Представете си тези пет типа хора като евтин алкохол в бара, от който после ви боли главата. Спрете да си поръчвате това, ако можете да си позволите най-доброто. И честно казано - вие заслужава повече!