Истинският лукс е да живееш така, както ти е удобно

лукс, живот

Илюстрация: Jorge Monreal

Луксът – това не е червило, не са ресторанти и маркови обувки на токчета. Истинският лукс е да живееш така, както ти е удобно. В удобните обувки. С този цвят на червилото, който ти харесва на теб или без червило изобщо. Да се храниш с храна, която харесваш; да бъдеш с хора, с които ти е топло и приятно; да бъдеш с някого от чувство на любов, а не от чувство за дълг.

Научи се да се отказваш от ненужното. От това, което се е изчерпало. Износило. И пази това, което ти харесва. 5-годишната дъщеря на моя приятелка през целия си малък живот ходи на гости само със своята лъжица. Тя може да си позволи лукса да яде с тази лъжица, която харесва. Майка ѝ много се стеснява, всеки път се опитва да се оправдава. А аз започнах да вземам със себе си на пикник собствените си прибори и посуда, защото не обичам да ям и пия от пластмаса. И не ме интересува какво мислят за това околните.

Луксозният живот не е "нима ти не си достойна за това". А за това, че вещта е достойна за вас. Чашата, подарена от приятелка. Татковата тениска, в която ти е така комфортно да заспиш. Кексът по мамината рецепта. Целувката на любимия човек. Интересните книги. Добри филми. Същите такива песни. Свежото спално бельо. Чистият дом. Животът, който ти си избрала сама за себе си.

А още луксозният живот не е да се самоизяждаш, когато нещо не е наред. Чорапогащникът може да се скъса. Тортата да не се получи. Приятелите ти може да не искат да гледат твоя любим филм. Любимият човек може да си тръгне. Ти може да не получиш повишение в работата. Може да се случи всичко. Ако нещо не се получава, това не се отразява на твоята ценност, стойност. Това означава, че просто сега нещата се случват не така, както искаш.

Луксозният живот е да имаш възможност за избор. Да зашиеш скъсания чорапогащник или да си купиш нов. Да изхвърлиш тортата и да поръчаш пица или готова торта, или да се опиташ да изпечеш торта още един път. Да погледаш филм сама или да отидеш с приятели на кафе. Да пуснеш човека да си тръгне или да се бориш за него. Да потърсиш нова работа или да преразгледаш своите цели на старата.

Луксозният живот – това е да живееш по свои правила. Върви към своите цели. Не търси оправдания, извинения. Не бъди удобен, удобна. Не се извинявай или оправдавай за избора си, мечтите си, за своите интереси.

Казвай си: "С мен така не бива".

И си казвай: "Мога да го направя".

Автор: Елена Пастернак