Дяволът започва с пяната на устата на ангела, борещ се за справедливост

добро и зло, ангел и дявол

Всичко на този свят има две страни. Две полярни страни. И между тях стотици нюанси. Ако бяха само две, това страхотно би опростило животът ни, но щеше да го направи черно-бял. Целта е всеки от нас да намери своята точка на пресичане през този отрязък, внасяйки максимална радост в живота си. Защото малките неща са най-показателната характеристика. Във всичко. Неслучайно хората често казват: "Бог е в малките неща", "дяволът е в детайлите", което означава, че най-важното, главното е в малките нюанси:

Понякога изглежда, че бялото е ослепително бяло и с нищо не можеш да го сбъркаш. А черното... Не е синьо и не е червено, веднага е ясно – това е черно. С доброто и злото ние също си мислим, че нещата стоят по същия начин... А между тях има тънка, много тънка линия.

Ето, например, честността... Похвално качество. Добро дори. Това е истинска смелост – да бъдеш честен. И такава тънка граница... поглеждайки зад нея – безчувственост и егоизъм. "Ти не си женствена" или "ти за нищо не ставаш" – това не е честност, това е манипулация, чиято цел е да убие самочувствието на партньора.

Или любовта... "Аз обичам" – светло, съзидателно чувство. Усещане за големия свят и безкористно отдаване. И тънката граница... "Аз те обичам", така че мога да ти кажа нещо, което да те нарани. Мога да направя всичко, което да оправдая с тази фраза. Мога да реша, че си длъжен, защото те обичам.

Грижата... Когато я няма, много се усеща липсата ѝ. Тя е приятна от самия факт, че друг възрастен прави нещо за теб... Тънката граница... А зад нея – опека и контрол. Задушаване.

Приемането... Прекрасно отношение. Широко, свободно от предразсъдъци възприятие на другия човек. Тънката невидима граница... И – безразличие. Дали ще ми бъдеш любим/а – на мен ми е все едно.

Безоценъчно възприемане на света... Идеал. Връх на духовното израстване. Но след като си решил, че вече си там, ти си преминал тънката граница, зад която е оценката на другия: "Ами, защо не можеш да се отнасяш към света без шаблона на своите убеждения?".

Между доброто и злото, светлината и сянката няма бездна. Дори разделителна линия няма. Само тънка прозрачна граница. Проницателна. Проходима. Хоп! – и ти вече си от другата страна, а съзнанието ти дори не е успяло да разбере.

"Дяволът започва с пяната по устатата на ангела, борещ се за справедливост". © Торнтън Уайлдър