Гимнастика за ума и тялото – 11 прости правила за презареждане

гимнастика за ума и тялото

Понякога всеки от нас се нуждае от малък рестарт, особено, ако не винаги се получава да следва собствения си ритъм на живот, хранене и почивка. Тази лека гимнастика от 11 прости правила ще ви помогне да приведете мозъка и тялото си в тонус:

 1. Опитайте да не ядете късно вечерта и да заспивате с гладен стомах – и до 1-2 седмици ще започнете да имате леки светли сънища и всяка сутрин ще се събуждате в добро настроение, вече с вдъхновение за каквото и да било, и ще ставате сутрин свеж, без вялото желание да се въргаляте в леглото цял ден.
 2. Опитайте се да не добавяте в храната си две подправки: сол и черен пипер. И вие ще забележите, че може да се наядете с 2-3 пъти по-малко количество храна, а в течение на 1-2 седмици тялото ви ще спре да отича, а след един месец ще се вталите забележително (важи само за имащите наднормено тегло).
 3. Опитайте се да не пиете никакви газирани напитки, закупени от магазина и ще видите колко вкусна е чистата вода и че за утоляване на жаждата е нужно много по-малко.
 4. Опитайте се да не пиете кафе в продължение на две седмици и ще видите, че всичко ви радва, че спокойно заспивате и имате дълбок сън, че са се изгладили бръчките от свъсеност, напрежение и мрачно настроение и цялата лека (или тежка) нервност си е отишла (или е намаляла поне наполовина).
 5. Опитайте една седмица да ходите и да седите с изправен гръб – и ще видите как ще се подобри паметта ви и колко по-бързо ще мислите.
 6. Опитайте час-два преди лягане да изключите телевизора и компютъра и ще започнете да усещате своите желания и творчески импулси.
 7. Опитайте 2 седмици да говорите по телефона единствено и само по работа или ако се налага – и ще видите, че денят има 36 часа.
 8. Опитайте се всеки път при желание да вземете цигара да си вземете ябълка/мандарина/портокал/банан или изпийте чаша вода – след 2 седмици ще се чувствате двойно по-здрави, по-издръжливи и силни.
 9. Опитайте се всеки път, когато искате да направите нещо, което ви е интересно (нека е за първи път, нека е рядко и макар да не ви е свойствено, но да ви харесва) – направете го веднага и оставете минути настрани минутите за обмисляне и преценка – и ще видите, че можете много повече.
 10. Опитайте се да се усмихвате всеки път, когато искате да се усмихнете на случаен минувач, макар и за част от секундата забравете „какво той може да си помисли за вас“ и в рамките на един месец ще станете дружелюбни към всички.
 11. Опитайте да полежите в тревата, сред дърветата, далеч от автомобили и трафик, не се стеснявайте от хората – и вие ще чуете в себе си дългоочакваната тишина и усетите спокойствие.