Благодарете на враговете си

Благодарете на враговете си

"Добър враг е по-добре от лош приятел" 

Това е известна на всички народна мъдрост. Нека се опитаме да разберем кои са ни врагове (въображаеми и реални, добри и лоши, големи и малки) и с какво могат да ни бъдат полезни.

Задача №1: определете своите врагове

Галина, 32 г.: "Врагове? Дали имам? Че откъде? Аз да не съм правителството на САЩ! Най-много някой от работата ми да ме недолюбва, но нищо повече от това. Може би съседките не са в екстаз – аз никога не се спирам да говоря с тях за времето или за нечий развод. Но врагове, ще се съгласите, е трудно да ги нарека".

Самата дума "враг" звучи сериозно, помпозно и силно. Но ние лесно можем шеговито да наречем запилелия се някъде сисадмин "враг на народа", а котката, откраднала парче наденица: "Ах, ти, гадино долна!"

Но виж реалните врагове със сигурност ще бъдете в състояние да идентифицирате – това е по силата на всеки човек.

Не пренебрегвай враговете си: те са първите, които успяват да забележат твоите грешки.

Задача №2: класифициране на враговете

Въображаеми и реални врагове

Ако продавачката в магазина ви изпраща с груб поглед, проблемът може би изобщо не е във вас, а в ниската ѝ заплата. А началник, който непрекъснато отбелязва грешките ви и никога не коментира успехите, може би е стиснат за похвали или се страхува да не „надигнеш глава“. Но, когато поискате покачване на заплатата, едва ли ще възрази. За правилна оценка на отношението на хората към вас като начало трябва да спрете да преувеличавате своята роля в живота им.

Реалните врагове, за разлика от въображаемите, това са хора, които наистина се отнасят лошо към вас (понякога по съвсем обективни причини) и целенасочено правят лошотии.

"Добри" и "лоши"

"Добър" враг – това по принцип не е лош човек, просто обстоятелствата са такива, че не сте се разбрали или изпитвате взаимно обида. Такъв неприятел няма да действа зад гърба ви: ако нанесе удар, то ще е директно в лицето. А това, съгласете се, не е толкова лошо.

"Лоши" врагове – такива, от които наистина си струва да се страхувате. Те вредят тихомълком и с най-голяма подлост, внимателно обмисляйки своите действия.

Големи и малки

Тук всичко е ясно: на някого главният счетоводител е голям враг, на друг правителството. Но неприятел, който смятате за дребен, е напълно способен да ви донесе повече беди и неприятности – например възрастната жена от апартамента отсреща. Може би не получавате пощата си, сметките, списанията само за това, че не винаги намирате време да я поздравите.

Задача №3: проверка на врага

Както е известно не само от любовта към омразата има една стъпка. От враждата до приятелството също. Често влизат в конфликт силни хора, които в дълбочината на душата си си симпатизират един на друг. Именно навикът за борба, нюхът за достоен противник ги кара да си организират битки. И, ако в сериозна ситуация един от тях може да прояви уважение и да протегне ръка за помощ, то най-вероятно враговете ще станат приятели.

Отделна история е враждата между мъж и жена. Зад нея, разбира се, може да са скрити неприязън или служебни, делови интриги, но може и да е влечение един към друг. Не напразно опитните жени съветват внимателно да слушате какво точно казва мъжът за колегите от женски пол. Ако той започне ден след ден да обвинява някого – чакайте неприятности. Най-вероятно той просто търси повод да поговори с нея. Това от своя страна и с обратен сценарий се отнася и за женския пол.

Задача №4: да използвате своя враг

„Ако искате да се извисите, създайте си врагове.“

Ш. Талейран

Да, да, наличието на врагове носи полза. На първо място това се отнася за "добрите" врагове: те имат точно мнение и благодарение на тях ще можете да разберете своите слаби места. По-добре от "добър" враг може да бъде само искрен приятел.

С какво враговете са полезни и с какво опасни

Плюсове на врага:

  • можете да получите за себе си ценна информация;
  • вашият враг винаги може да ви стане приятел или любим човек;
  • напук на врага може да се ангажирате с нещо полезно;
  • враговете могат доста силно да укрепят духа ви, твърдостта и силата на характера;
  • ако в една или друга степен сте пристрастени към езотерични, йога или някаква друга ментално-духовна практика, то наличието на врагове се определя от факта, че имате някакви несъответствия със себе си и околния свят или се движите в грешна посока. Този факт и неговите особености могат да съдържат много важни подсказки и индивидуална мъдрост.

Минуси на врага:

  • често получавате негативна оценка, а тя далеч не винаги е обективна;
  • враговете могат немалко да навредят в живота;
  • напук можете да направите нещо, за което после ще съжалявате.

Заключение:

Враговете, както и добрите приятели, укрепват духа и каляват характера. И не забравяйте, че всички хора, които срещате по пътя си, задължително носят полза за личностното ви израстване и се явяват частично отражение на самите вас (вашите проблеми, емоции, притеснения, страхове, грешки, недостатъци, предимства, възможности, шансове) и носят със себе си уникална информация и жизненоважни уроци.