Как да създадем и запазим репутацията си в социалните мрежи

Как да създадем и запазим репутацията си в социалните мрежи

Ерик Куалман[i] в книгата "Безопасна Мрежа. Правила за поддържане на репутацията в ерата на социалните медии и тоталната публичност" разказва какво може и какво не трябва да се прави в социалните мрежи и как това ще се отрази на вашите отношения със света.

1. Не публикувайте неща, за които бихте се срамували пред родителите си

Ако се стремите да създадете добра репутация за себе си или вашата фирма, избягвайте предизвикателно съдържание.

Помнете едно правило: ако се притеснявате да направите нещо пред майка си, не го правете и офлайн и не го публикувайте след това в интернет.

2. Съсредоточете се върху целевата аудитория

Решете за каква аудитория ще публикувате в социалните мрежи. Решете какви цели преследвате. Отговорът на въпроса: "На кого и какво искам да дам?" ще ви помогне да опростите съществуването си в Мрежата.

Често ни се иска да бъдем "всичко за всички". Определете своите хора и се съсредоточете върху тях – така ще ви е много по-лесно и по-продуктивно.

Безсмилената популярност няма да ви донесе нищо, само ще ангажира времето ви.

3. Не публикувайте клюки

Не тиражирайте в мрежата непроверени твърдения или слухове за колеги и познати. От репутацията на клюкар ще се отървете много трудно. Освен това, ако слухът не се потвърди ще попаднете в още по-глупаво положение.

Ако на живо за нещо говорите шепнешком, не го публикувайте в мрежата.

4. Бъдете честни

Лъжата в интернет бързо се разобличава. Не се опитвайте да градите имидж на база несъществуващи събития или с присвояване на плодовете на чужд труд.

Също така в понятието честност се включва искреност и смелост да се демонстрират истинските убеждения, а не криене зад престорена маска. Не се стремете да изградите фалшив прекрасен образ. Рано или късно истината ще се разкрие. По-добре подчертайте своите реални достойнства и ценност. Или постепенно създайте свои реални предимства. Но нищо не имитирайте.

Честността – това са нещата, които правите при затворена врата или когато мислите, че никой не ви гледа. Честността – това е истинската ви същност, това са вашите убеждения и мисли.

5. Не се жалвайте

Спестете на своите абонати оплаквания за времето, здравето, политическата система или невежливия продавач. Всяко оплакване води след себе си отрицателна енергия, която заразява всички с лошо настроение.

6. Хвалете и благодарете възможно най-често

Не се скъпете на положителни коментари и мнения. Харесали сте някоя услуга – похвалете фирмата. Някой ви е помогнал – напишете благодарствен пост и го препоръчайте.

В интернет и без вас има достатъчно негативизъм. Бъдете една от онези редки личности, които публикуват положителна информация. Правете комплименти, поставяйте „Харесвам“, стимулирайте и ободрявайте своите приятели в социалните мрежи – това ще ви създаде репутация на положителен и приятен човек.

Публикуването на положителна информация за друг прави и самите вас по-щастливи.

7. Не критикувайте публично

Ако хвалебният и благодарствен пост може и трябва да се публикува, критиката по-добре оставете за лична среща. Всякакви коментари написани публично, могат да се окажат по-сериозни, отколкото сте мислили. Невербалните сигнали, които изпращаме при среща на живо, омекотяват критиката, което е невъзможно в социалните мрежи.

Никой не обича критиката, дори тя да е конструктивна, особено публично. По-добре забравете за забележките, поправянето на правописни грешки или други дребни и безполезни подмятания.

8. Поставяйте личната комуникация на първо място

Хората се отнасят много по-положително към тези, които са срещали на живо. Не ограничавайте комуникацията със своите абонати само в интернет. Възможно най-често провеждайте срещи и събития на живо.

Ако е невъзможно, то тогава ползвайте видео и аудио връзки. Нека хората чуят вашия глас, интонация, видят лицето ви и невербалните ви сигнали.

9. Поправяйте грешките си

Ако сте допуснали грешка не я отричайте и не се оправдавайте, прехвърляйки отговорността на друг.

Това как се справяте с негативните ситуации в интернет, сериозно може да подобри или влоши публичната ви репутация.

Ако сте сгрешили и направили нещо неправилно изпълнете следващите 4 стъпки:

  1. Извинете се публично и поемете отговорността за лошата постъпка;
  2. Попитайте можете ли да направите нещо, за да поправите случилото се;
  3. Изпълнете обещаното по-горе;
  4. Вземете от случилото се своя урок и си направете изводите.

Интернет помни редица случаи, в които от малка грешка се е стигало до сериозни последици и скандали. По-добре поправете всичко още в началния етап.


[i] Ерик Куалман - Професор в Бостънския университет, автор на книги и лекции за работа и комуникация в социалните мрежи.