Майн Рид – 15 цитата за любовта

mayn-rid-15-tsitata-za-lyubovta

Англичанинът Томас Майн Рид, известен също под своя творчески псевдоним капитан Майн Рид, е автор на десетки вълнуващи приключенски романи, любими на деца и възрастни. Но освен увлечението по приключенията, Томас имал още една страст – боготворял любовта и всичко, което е свързано с това романтично чувство. От Светлило публикуваме подбор на цитати за любовта от Майн Рид.

 1. Любовта се надсмива над препятствията.
 2. Да забравите любим човек е невъзможно. Времето, разбира се, е добър лечител за сърцето на неполучилия отговор в любовта, а раздялата помага още повече. Но нито времето, нито раздялата могат да заглушат копнежа по изгубения възлюбен или да успокоят сърцето, непознало щастливата любов.
 3. Той е готов да умре за теб и дори повече от това – иска да се ожени за теб.
 4. Любящите сърца трябва да горят и бият съвсем близо едно до друго.
 5. Нима е възможно влюбените да се задоволят с кореспонденция, оставайки на разстояние полет на стрела!
 6. Колко често от кратката думичка "да" зависи щастието на целия живот. И често, прекалено често, също толкова кратко "не" води след себе си страшна мъка.
 7. За раните на любовта приятелското участие е истински балсам.
 8. Любовта смирява гордите сърца, учи високомерните на снизхождение, но главното ѝ свойство – извисява и облагородява всички. Тя няма да превърне принца в простолюдие, но ще превърне обикновения човек в принц.
 9. Уязвеното самолюбие! То е толкова могъщо, колкото самата любов. И то ранява също толкова силно, колкото любовната мъка.
 10. Когато сърцето е пълно с любов, всяка дреболия, свързана с тази любов, изглежда важна и значима, и паметта съхранява мисли и събития, които в друго време скоро биха били забравени.
 11. Времето и разстоянията често разрушават любовта. Тя не може да живее само на едни спомени. Непостоянството на човека се изразява и в това, че той, възхищавайки се на идеала, все пак обикновено предпочита реалното и вещественото.
 12. Красивите жени в света са немалко, но няма такава, която би била по-красива от всички тях. Няма мъж, който би бил по-красив от всички останали мъже. Но от две еднакво красиви картини, все пак е по-добра тази, която гледате в момента. Неслучайно влюбените с ужас мислят за разстоянията помежду им.
 13. В нашата страна на хладни чувства, пресметлива и користна любов, ние не можем да разберем и, моля ви се, не вярваме във възможността за безразсъдно смели постъпки, които в други региони пораждат силна страст.
 14. Любовта, ако липсва в нея страст, е нищо повече от пошло и безсмислено приключение в света на злото.
 15. Някой път красивите очи нараняват много по-болезнено, отколкото оловото на куршума.