Психология на цветовете и как големите компании ги използват в брандирането

colors
Цветът на логото, търговските обекти и продуктите на една компания играят важна роля за възприемането и позиционирането, а понякога един оттенък става отличителен белег на марката.

Каква е ролята на цветовете и как те влияят на отношението на потребителите към компанията? Как се манипулират клиентите?

Червено – власт и страст

В допълнение към демонстрацията на сила и мощ, червеното се свързва още с вълнение, енергия, смелост, гняв и опасност. Научните изследвания сочат, че червеният цвят води до учестено сърцебиене и повишаване на кръвното налягане.

The Virgin Group е една от най-големите компании в света. Те използват този цвят като основен, за да предадат доверието и енергията на марката.
the-virgin

Червеното неразривно се свързва и с Coca-Cola. Според популярна в САЩ легенда фирмата го е използвала, за да е по-силно асоциирането с Дядо Коледа, но според повечето експерти това е само мит.
coca-cola

Синьо – спокойствие, доверие, надеждност

Синьото предава честност, доверие и силна връзка, което го прави любимо на финансовите институции и социалните мрежи. Опасностите при него са, че при злоупотреба и прекомерно използване може да намекне за студенина, отдалеченост и непристъпност.

Някои оттенъци на синьото се явяват дори регистрирана търговска марка. Например цветът с код #0ABAB5 принадлежи на бижутерите от Tiffany & Co. Фирменият си каталог, издаден за пръв път през 1845 година, фирмата нарича „Синята книга“, която се издава и до днес. Този цвят е задължителен за техните кутийки за бижута и кожени аксесоари.
tifany

Марк Зъкърбърг избира синия цвят като основен за логото на компанията заради частичния си далтонизъм. Синьото той вижда добре, а зелено и червено почти не различава. От 2006 година насам, когато дизайнерска компания Cuban Council за първи път разработва логото, то претърпява няколко важни промени. Ако преди Facebook беше изписано изцяло, след 2013 година марката остави само буквата "F" и отстрани светлите линии от фона.
facebook

Оранжево – дружба, веселие, игривост

Американската търговска верига The Home Depot използва оранжевото в рекламата си, надписите и брошурите, като го комбинира с бяло.
home-depot

Холдингът Easy Group оцветява в оранжево всичките си дъщерни дружества – като започнем от майката Easy Jet и завършим с хотелите и автомобилите. Навсякъде цветът е доминиращ в по-голямата част от видимото пространство.
easy-jet

За Светлило също избрахме оранжевото като основен цвят.

Жълто – оптимизъм и позитивност

Жълтото се ползва ефективно в съобщенията за намаление и разпродажби поради доказаното си от изследвания качество да се набива в човешкото око първо.

Шампанското Veuve Clicquot използва ярко жълт етикет, като го съчетава със златно.
veuve

Високо издигнатото „М“ на Макдонълдс привлича вниманието на дневна светлина, контрастирайки със синьото небе.
mcdonalds

IKEA се е спряла на съчетанието на жизнерадостното жълто с хармоничното и спокойно синьо.
ikea

Зелено – младост, любов, природа, престиж

Зеленото е символът на възраждането, стабилността, изобилието, разцвета. Насищането му говори за богатство и разкош.

"Старбъкс", който се гордее с отговорното си отношение към околната среда, разполага русалка на зелен фон на логото си и на всяка чаша.
starbucks

Тъмнозеленото, асоцииращо се с богатство и престиж, е основен цвят на Harrods. Фирмените сувенири, чанти и продуктите на марката са в този цвят, излъчващ изисканост и елитарност.
harrods

Черно – изключителност и очарование

Черното е белег за изтънченост, класика и принуждава да се възприеме продукта сериозно.

Производителят на бира „Guinness” е избрал този цвят за основен. В рекламите си те свързват черното с яркия африкански характер.

Guinness

Хотелите „Chocolat“ оцветяват в черно всички опаковки на своите продукти, билбордовете и магазините си, за да предадат асоциацията с черен шоколад.

Chocolat

Бяло – разкош и каприз

Основна характеристика на бялото е неговата простота и лаконичност. Любимо е на медицински и фармацевтични фирми, на производителите на детски продукти и производителите на матраци, но най-често се ползва само за отделни елементи на бранда.

Най-знаково е бялото на Apple. Там то присъства в логото, във всички продукти и аксесоари.

Apple

Комбинациите

Най-големите световни компании не се спират само на един цвят, а прибягват до комбинираното въздействие на няколко цвята. Във връзка с наскоро промененото лого на Google ни заля вълна от постове, колко много неговите цветове приличат на по-рано създаденото лого на Microsoft. Доколко са основателни няма да коментираме, но е факт, че основните цветове и при двете марки са едни и същи – синьо, зелено, жълто, червено.

google-microsoft

Друг голям бранд, ползващ същата комбинация е eBay.

ebay