Намиране на душевно равновесие

Намиране на душевно равновесие
Владимир Куш – "Райска градина"

Искате да намерите спокойствие, да преодолеете вътрешните конфликти, да балансирате междуличностните отношения?

Разбира се, че искате. Нима не го искат всички. Това иска всеки човек. Да се помири със себе си и околните, да намери душевно спокойствие. Тогава и само тогава от вас ще отстъпят всякакви болести и различни несгоди.

Ето няколко съвета, които препоръчват професионални психолози.

1.    Отдавайки – получаваш

Когато ви е доста трудно, тежко и изглежда, че всички и всичко е срещу вас, не търсете на кого да поплачете и да се оплаквате. Вместо това внимателно се огледайте наоколо, помислете на кого от вашите приятели и познати в същото това време им е още по-трудно, отколкото на вас, и намерете начин да му помогнете. Съсредоточете се върху това. И вашата грижа за този човек ще се върне към вас. Давайки му своята искрена грижа и любов, вие ще получите мир и спокойствие в собствената си душа.

2.    Не изисквай и умей да прощаваш

Замисляли ли сте колко често ние изискваме нещо за себе си. Да, това се случва много пъти на ден. Станали сте от леглото късно, защото алармата не е звъннала. Ах, този проклет будилник, ама защо съпругата ви все още не е го е отнесла за поправка! Топла вода отново няма... пак всички са минали преди вас в банята или има авария. Бягате за спирката и автобуса е вече минал, и то „цяла“ минута (!) преди разписанието. На работа отново проблем: някой нещо не е направил, някой нещо спешно се нуждае от вас, а вие – от някой друг. И така нататък...

Спокойствие и душевно равновесие ще дойде за вас само тогава, когато се научите и престанете да изисквате от околните на вас хора и обстоятелства. „Защо, за Бога, аз трябва да прощавам... такова или онакова?“ – възмущавате се вие. Добре, тогава отговорете, искате ли спокойствие на собствения си ум или конфликт? Ако е първото – забравете за всичките си претенции, ако е второто – скачайте в атака и животът отново ще ви завърти в традиционния кръговрат от спорове и кавги. Ще ви хвърли в поредната яма от заболявания и болежки, от които всеки път ще се изправяте все по-бавно и по-трудно.

3.    Животът не е причина за разстройване

Нека да направим малко научно откритие. Тъй като повечето от нас смятат себе си за откровени материалисти, предполага се, че именно факторите на заобикалящият ни живот са причините и за нашето самочувствие. Ако тези фактори днес са неблагоприятни – ни е лошо, потиснати сме. Ако в живота ни няма нищо, то нормално и в душата ни да няма нищо.

Ще приемем, че тази система е обърната с главата надолу. А ако я поставим на крака, ще получим, че външният живот се определя от вътрешното ни настроение. Нашият ум е киноапарат, който проектира на девственото белоснежно платно на живота нашите собствени мисли. И, ако днес те са черни, то и изображението на платното ще бъде същото. А ако в душата ни е добре, тогава и животът ни ще бъде като цветна дъга и пълен с хармонични звуци. Вашето душевно равновесие зависи само от вас самите. Бъдете по-силни от обстоятелствата. Проектирайте на тях само позитиви и в живота ви ще има все по-малко негативи.

Намиране на душевно равновесие
Christian Schloe – The Key to Wonderland

4.    Гледайте на живота различно!

Ах, колко време всеки от нас е живял на този свят! И как сме помъдрели от житейски опит! Ние твърдо знаем, например, че нищо добро в този живот не ни очаква. Цената на бензина не пада, правителство не мисли за нас, а и все сме в икономическа криза! Всичко е против нас. Остава едно: да се отбраняваме и да сме нащрек. В резултат на тези устойчиви мисли, които ние активно предаваме на околните хора и попиваме от тях същото, ние ставаме най-обикновени роботи или зомбита (което повече ви харесва). Спрете! Откажете се от тези мисли, както и от целия отрицателен житейски опит и станете свободни! Вие самите и никой друг отговаряте за съдържанието на своите мисли!

5.    Вие не сте жертва!

Много от нас се чувстват като звяр в капан. Този капан е изтъкан от неблагоприятни обстоятелства и агресията на околните. Опитайте точно днес да не се чувствате жертва на околния свят!

Викат ви при началника. „Защо пък сега, – си мислите, вървейки по коридора. – Отново, може би, ще ми се скара, че закъснях. Всеки ден ми намира някаква вина. Какво иска той? Какво постига? Да захвърля всичко и отида на друго място? А аз така и ще направя! Всичко ще захвърля и ще си тръгна. Такива специалисти като мен не са под път и над път! Май ще си ходя!..“

Така си разсъждавате вие, отивайки към началника, несъзнателно стиснал юмруци, скули и всичко, което може да се стяга. С почервеняло лице и горящи очи решително влизате в кабинета на шефа си. А той... може би ви е поканил, за да ви даде премия. Малко вероятно?! Повишаване в длъжност... а защо не?! Е, добре, той просто иска да се консултира за някакъв проект, не можете да повярвате? В края на краищата, нали смятате себе си за добър специалист. Така че, защо не?!

А Вие какво? В продължение на няколко минути, докато вървите към него, а може би и още половин час, докато седите да го чакате, сте нападали сами себе си, макар и от името на началника. Трябва ли ви това, а?

Намиране на душевно равновесие
Владимир Куш – "Книгата на книгите"

6.    Не съдете!

Да, направете усилие и точно днес никого и за нищо не осъждайте. Контролирайте себе си. Ако сте се наострили за нещо, пробвайте утре. Трябва да издържите цял ден без осъждане. Дори и вътрешно! Именно – вътрешно! Разбирате ли?

7.    Има само сега (настояще)

Човекът е същество социално и затова често си припомня отрицателни факти от миналото ("черен вторник", неизпълнение, инфлацията, лошо време...). Спомня си и... проектира тези свои лоши мисли за бъдещето си директно върху своя живот. И стига до неутешимия извод, че в бъдеще всичко ще бъде толкова зле, ако не и по-лошо. Спрете! Ето, какво правите сега? Седите на компютъра си или телефона и четете този текст. В този момент с вас нищо лошо не се случва, нали? Може да ви засърби кракът? Тогава почешете го. И четете нататък. Налейте си чаша кафе или чай. И се радвайте на това, което се случва с вас в момента, в настоящето. Негативното минало е било, а лошото бъдеще все още не е дошло. Сега сте в компанията само на нещо-си-в момента. И това е всичко! Страхотно, нали?

И още нещо накрая – миналото вече не оказва влияние върху вас!

8.    Отговаряте за целия си свят!

Това е в смисъл, че ние носим отговорност. И ако виждаме негатив, то ние го проектираме във всичко около нас. Спираме да проектираме лошото, негатива! Отдаваме предпочитание на позитива! Искаме спокойствие на ума и душевно равновесие и мир.