Защо холандският жокей се отказа от Олимпиадата – причината трогва истински

Холандският жокей Аделинда Корнелисън се отказа да участва в Рио 2016. Причината предизвиква възхищение и е подробно описана в писмото, което тя публикува във Facebook.

Аделинда с Парсифал

"Моята история.

Толкова неща се случиха.

Първите дни в Рио вървяха по план: ние пътувахме добре, аклиматизирахме се, тренирахме. Парсифал се чувстваше добре и беше в настроение.

После всичко се промени в един ден. Планирах да започнем тренировката рано и затова в 6 сутринта бях готова. Пожелавайки добро утро на Парсифал забелязах, че главата му подута от дясната страна и той я търкаше по стената. Измериха температурата – беше над 40 градуса, но той не изглеждаше болен.

Парсифал яде както обикновено. През цялото време не го изпусках от очи".

adelinda-kornelissen-konusgnqta

„След като се нахрани ветеринарите го прегледаха обстойно и заключиха, че конят е ухапан от някакво насекомо, което оставя отрова.

За да я изкараме от кръвта му давахме много вода. От 6,30 до 15,45 той изпи достатъчно много. Това помогна за почистване на бъбреците и извеждане на токсините от организма.

Ветеринарите взеха намазка от носа и провериха кръвта. Към 15,30 температурата вече беше 38,4. За всеки случай направиха рентген на главата. Всичко изглеждаше добре.

Към края на дена температурата спадна още и решихме да се разходим с Парсифал. Той изглеждаше много по-добре, подуването на главата забележимо спадна.“

adelinda-kornelissen-manej

Обърнахме се към Международната федерация по конни спортове с молба да се премести състезанието от вторник в сряда. Надявах се дотогава Парсифал вече да е добре. Отказаха ни.

В този момент вече нямах никакво желание да участвам в Олимпиадата. Здравето на Парсифал е по-важно от всичко останало!

Нощувах в конюшнята и проверявах състоянието му на всеки час. Нямах никакво намерение да го оставя сам! Разбира се за сън тази нощ не можеше да става и дума.

Най-важното – неговата температура спадна до 37,5. Подуването също спадна“.

adelinda-kornelissen_persifal

"Вчера бях решила да не се състезавам, но днес температурата вече беше в норма, Парсифал изглеждаше добре, ядеше и пиеше както обикновено. Не исках да подвеждам отбора. Не знаех какво е добре да направя.

От 7 до 8 сутринта ни позволиха да се разходим по полето. Поговорих с ветеринарите и решихме да проведем 10 минутна тренировка и да видим как ще се чувства Парсифал. Направихме няколко кръга – чувстваше се добре, температурата също беше в норма.

Сложно решение. Какво да правя? Сега той е добре, но кой знае как ще е утре? Ако напусна отбора няма кой да ме замени. Кое решение е правилно? Потърсих мнение на още ветеринари. Този на федерацията също го погледна – заключи, че всичко е добре.

Имах зелена светлина".

adelinda-kornelissen-priqteli

„Остана само леко подуване, но ние го следяхме постоянно, слагахме студени компреси и то бавно спадаше. Съгласих се да опитам.

Денят дойде.

На разгрявката ние не загрявахме в пълна сила. Не исках да натоварвам Парсифал допълнително. Показателите му бяха добре, но виждах, че има по-малко сили от обикновено“.

adelinda-kornelissen-pozdrav

Когато излязохме на манежа забелязах, че Парсифал дава всичко от себе, всички свои сили, но не е същия. Той е боец, той никога нямаше да се предаде. За да го защитя се предадох аз. Моят приятел, моя мил другар. Конят, който за целия си живот толкова много ми е дал, не заслужаваше това.

Поздравих зрителите и напуснах манежа.“

Писмото и снимките са от стената на Аделинда Корнелисън във Facebook в превод на svetlilo.com