Простота. Живей простичко

prostota-zhivej-prostichko5Странно, но никой не се интересува от истински важните неща.

Какво работиш? Колко получаваш? Къде ходиш на почивка? Каква е колата ти и кога си я сменял за последен път? Това е всичко от което се интересуват другите. Е, плюс може би "Кое е любимото ти ястие?" и "Имаш ли семейство?"...

Дори, ако аз подробно и добросъвестно отговоря на всички тези въпроси, какво ще научите за мен? И на никого няма да му дойде наум да попита какво чувствам, когато гледам в лятната вечер две проблясващи в мрака светулки. Или когато слушам шумоленето на вятъра в опадалите листа на мъгливото есенно утро...

Maцуо Монро


Планетата не се нуждае от голям брой  „успешни хора”. Планета отчаяно се нуждае от миротворци, лечители, реставратори, разказвачи и любящи от всякакъв тип. Тя се нуждае от хора, редом с които е хубаво да се живее. Планетата се нуждае от хора с Морал, които да направят света жив и хуманен. А тези качества нямат нищо общо с "успеха" като такъв, какъвто той се определя в нашето общество.

Далай Лама

prostota-zhivej-prostichko3

Всичко, което ми е нужно, го имам: въздух, за да дишам и папка с листове хартия. Обичам да се събуждам сутрин без да знам какво ме чака, с кого ще се срещна и къде ще съм след това. Неотдавна нощувах под моста, а днес съм тук, плавам на великолепен кораб, пия шампанско в изискано общество... Животът е дар и трябва да го ценим, тъй като е невъзможно да отгатнем какво ще се случи с нас утре. Животът трябва да се приема такъв, какъвто е. Важен е всеки преживян ден...

Из  „Титаник”


Именно за удовлетворяване на чувството за собствената ни важност отива по-голямата част от нашата енергия. С особена очевидност това се проявява в нашата постоянна загриженост как ни възприемат, как се представяме, какво впечатление правим. Винаги изключително силно се интересуваме ще се харесаме ли на хората около нас, ще ни признаят ли и дали ще ни се възхищават. Ако успеем поне отчасти да се отървем от чувството за собствената си значимост, с нас ще се случат две невероятни събития. Първо – ще се освободи енергията, която подхранва илюзията за собственото ни величие. Второ – ще се появи свободна енергия, достатъчна за проникновения в сферата на вторичното внимание, което ще позволи поне мъничко да обърнем поглед към истинското величие на Вселената.

Карлос Кастанеда "Изкуството на сънуването"

prostota-zhivej-prostichko2

Щастливи са хората, които нищо друго, освен душата си, не наричат свое...

Неизвестен


След като разбереш, че от нищо не се нуждаеш в света - светът ще бъде твой.

Лао Дзъ


Ако възникне необходимост, целият живот може да се побере в един-единствен куфар. Попитайте себе си от какво наистина имате нужда и отговорът ще изненада и вас самите. Можете лесно да се откажете от незавършените проекти, неплатените сметки и ежедневните неща, за да има достатъчно място за меката ви пижама, която обичате да обличате в дъждовните вечери, камъчето във формата на сърце, подарено от детето ви и захабената книжка, която препрочитате през април всяка година, тъй като сте се влюбили, когато сте я прочели за първи път. Оказва се, че е важно не това, което сте натрупали в продължение на много години, а малкото, което можете да отнесете със себе си.

Джоди Пико,  „Vanishing Acts 

Докато не е късно, не забравяйте факта, че сделката на живота ви не е бизнеса, а животът ви.

Б. Ч. Форбс, основател на списание "Форбс"

Простота – това е крайна степен на гениалност.

Леонардо да Винчи


По-богат от другите е само онзи човек, чиито радости не изискват пари.

Хенри Дейвид Торо


Не позволявай нищо да те хване, не се привързвай към нищо. Каквото и да си постигнал: не спирай, иначе ще започнеш да мухлясваш.

Кодо Саваки Роши


Човек трябва да приема себе си просто като дете, играещо на брега на морето, събиращо раковини, цветни камъчета и безмерно наслаждаващо се, сякаш е намерилo велико съкровище.

Неизвестен

prostota-zhivej-prostichko

Ако човек може да се наслаждава на дреболиите в живота, да живее в свобода и да позволи да живеят в свобода и другите, целият му свят може да се превърне в съвсем друг вид свят. Тогава в него ще бъде качество красотата, грацията; в него ще има сияние и всяко сърце ще гори с огън. И когато сам ти познаеш този огън, пламъкът ще продължава да расте. Пламъкът на любовта расте точно като дърветата; пламъкът на любовта носи цветя и плодове, точно като дърветата.

Ошо


Минимализъм не е липсата на нещо. Това е просто идеалното количество от нещо.

Неизвестен


Трябва да се занимаваш с това, което те прави щастлив.

Забрави за парите или другите уловки, които се считат за успех.

Ако си щастлив, работейки в селски магазин – работи.

Имаш само един живот.

Светлило

prostota-zhivej-prostichko1