Защо не трябва да се предаваш

Не се предавай

"Аз вярвам, че успехът може да се постигне само чрез повтарящи се неуспехи и самоанализ. Всъщност успехът - това е само 1% от нашата работа, а останалите 99% са провалите преди него"

© Соичиро Хонда

Няма по-важно умение в живота, от това да заставиш себе да се изправиш след провал. За да го направим максимално бързо, без да изпадаме в депресия и униние, сме отделили няколко момента, които не бива да забравяме:

 1. Докато си жив, всичко е възможно. Смъртта е единствената основателна причина да се предадем. Но докато сме живи и здрави, имаме на разположение неограничен брой опити да постигнем целта си.
 2. Бъдете реалисти. Да направим добре нещо от първия път е невъзможно, но това не е причина да се откажем. Ще има гафове, ще има грешки, но ще имаме и нашия опит, ще имаме и нашия път.
 3. Вие сте по-силни, отколкото мислите.  Един малък проблем няма шанс да ни спре. Както нямат шанс и десет, сто или хиляда такива малки неуспехи.
 4. Бъдете себе си. Поемете своята отговорност, покажете себе си, заявете съществуването си, вземете това, което искате да имате. Скромността е полезна само понякога и в много умерени дози.
 5. Вярвайте в своята мечта, дори ако ви говорят, че е неизпълнима. Наистина ли мислите, че всичко истински полезно на земята се гради с пълната подкрепа и одобрение на другите?
 6. Вашите близки могат като никой друг да ви вдъхновят да не се предавате и да продължите по избрания път. Споделете с тях своите преживявания, своите опасения. Не крийте всичко в себе си.
 7. Има хора в много по-лошо положение от вас. Винаги. На милиони хора им е още по-тежко, но те продължават да се борят за съществуването и мечтите си.
 8. Вие заслужавате щастие, както и всеки друг човек на планетата.
 9. Вдъхновявайки околните, вие си помагате да продължите. Няма нищо по-мотивиращо от помощ на ближния.
 10. Вие вече сте толкова близо. Китайците казват: “Изкушението да се предадеш е най-силно точно преди победата.” Ако желанието да се предадем е особено силно, то победата най-вероятно е съвсем близо. Дръжте се!
 11. Всеки получава своя момент. Менделеев е имал тройка по химия, Айнщайн не е говорил до 4-тата си година и учителите са го смятали за умствено изостанал. Нека си спомним за това, когато ни се струва, че нищо не се получава. Ще дойде и нашето време!