Можете ли да контролирате своята страст?

Можете ли да контролирате своята страст?

Изследвания, проведени с помощта на магнитно-резонансната томография, потвърждават: любовта е наркотик, водещ до пристрастяване. Всеки наркотик (пряко или косвено) задейства един от нервните пътища в мозъка – мезолимбична система, която отговаря за получаване на удоволствия и се активира чрез допамин. Романтичната страст отчасти стимулира тази същата система с използването на химическо въздействие на същия принцип.

Невролозите сравнили компютърни снимки на мозъка на влюбени със снимки на хора, които са под въздействието на кокаин или опиати, и установили, че и в двата случая се активизират в по-голямата си част едни и същи зони на мозъка. Всичко това е страхотно, когато сте влюбени взаимно.

Но какво да правите, ако сте отхвърлени? Или се налага сами да излезете от връзка с тези, с които не е трябвало да се хващате? Можем ли да си върнем бистрия ум и свобода? Откъде да вземем сили да превключим на друг човек или поне на самия себе си?

Ето какво предлага антропологът Хелън Фишър, автор на книгата "Защо обичаме".

1. Махнете от живота си всичко, което ви напомня за любимия/любимата

Изхвърлете всички снимки и писма или в краен случай ги сложете в кутия и поставете по-далече. Не пишете и не звънете на него или на нея при никакви обстоятелства. Виждайки възлюбения в офиса или на улицата, веднага се обърнете и си тръгнете. Защо? Защото, както каза Чарлз Дикенс „любовта може дълго да поддържа своето съществуване, хранейки се с най-оскъдна храна“. Дори и най-краткият контакт може отново да разпали в мозъка ви пламъка на романтична страст. Ако искате да оздравеете, трябва да унищожите всички следи от крадеца, откраднал сърцето ви.

2. Формулирайте правилните мисли

Помислете какво би могло да повиши вашето самочувствие, да отклони мисълта ви от провалените отношения и да ги насочи към други, които със сигурност ще бъдат много по-успешни. Ако не можете да не мислите за любимия човек, съсредоточете се върху неговите отрицателни характеристики. Направете списък на недостатъците на онзи когото обичате и го носете със себе си. Опитайте се да мечтаете. Представете си как се разхождате хванати за ръце с прекрасен спътник или спътница, който ви се възхищава и се грижи за вас. Нарисувайте тази картина внимателно, с всички подробности. Така в мислите ви ще се появи някой друг: точно сега е време да изхвърлите оттам негодника!

3. Бъдете постоянно заети

Разбира се, трудно е да се правят планове, ако дори не искаш да ставаш от леглото. Принудете се. Както е казал Исус: "Стани, вдигни постелката си и ходи". Направете го. Разсейте се. Поканете на гости приятели. Отидете на гости на съседите. Излезте навън, разходете се. Играйте карти или други игри. Научете наизуст стихове или исторически дати. Научете се да рисувате или да свирите на китара. Слушайте музика. Танцувайте. Пейте. Решавайте кръстословици. Вземете си домашен любимец. Отидете на почивка или там, където цял живот са мечтали да отидете. Съставете планове за бъдещето. Практикувайте дълбоко дишане и/или други техники за релаксация. Правете всичко, което е в състояние да погълне вашето внимание, особено ако това нещо ви се получава добре. Защо е всичко това? Затова защото страданието от несподелена любов, очевидно, е свързано с резкия спад на нивото на допамина. Когато съсредоточите вниманието си и се занимавате с нещо ново, концентрацията на това вещество повдигащо настроението се повишава, зареждайки ви с енергия и надежда.

4. Движете се

Всякакви физически упражнения са полезни за отхвърлени влюбени. Всеки път, когато седите отпуснати на стола, следите постоянно телефона или с отнесен невиждащ поглед гледате през прозореца, вие давате на човека, който ви е напуснал възможност отново да запали огън във вашето страдащо сърце. А занимавайки се с физически упражнения, вие получавате шанс да уморите от глад този пламък. Каквито и физически дейности да сте избрали, те все ще повдигнат настроението ви.

5. Живейте за един ден

Това е практически нереално – по-точно абсолютно невъзможно – да се решите веднъж и завинаги да се откажете от своята зависимост. Но може да издържите един ден, борейки се с демона час след час. "Няма да пия днес", – казват анонимните алкохолици. Точно по същия начин зависимите от шоколада решават да се откажат от сладките блокчета – само за днес. Играчите обещават днес да не правят залози, а отхвърлените влюбени – не се опитват да се свържат с обекта на страстта си. Само днес.

6. "Ако не искаш да се подхлъзнеш, не отивай там, където е хлъзгаво"

Не ходете на местата, заведения, ресторанти, където сте били заедно с любимия/любимата. Избирайте нови места за разходка и пазаруване. Не слушайте музика, на която сте се наслаждавали заедно. Избягвайте хора, места и предмети, които събуждат във вас желание да се върнете в тези отношения.

7. Новата любов изпъжда старата

Най-ефикасният начин да се излекувате от нещастна любов – намерете нов любим човек, запълвайки сърцето си със свежо чувство. "Новата любов изпъжда старата". От XII век, когато френският свещеник Андреас Капеланус пише тези думи, нищо не се е променило. Съвременната наука също е съгласна с това твърдение. Новата влюбеност ще повиши концентрацията на допамин в мозъка и на други химически вещества, осигуряващи добро настроение.

Всеки от нас е в състояние да се излекува от нещастна любов и отхвърлена страст. Понякога това отнема седмици, по-често – месеци. На някои за това са необходими около две години. Така или иначе, в една прекрасна сутрин вие изведнъж ще откриете, че вече повече от седмица не сте мислили за своята нещастна любов.