Как да се защитите от енергийни вампири

енергийни вампири

Случва ли се, когато след общуване с определен човек се чувстваш с отпаднали сили, липса на енергия? Ще ти кажем как да се предпазиш от енергийни вампири.

Всеки ден се натъкваме на хора, които макар да не крадат от джоба ни, сякаш са ни ограбили. Постоянно крадат от жизнената ни енергия. Но защо се случва това и как да се предпазим от самонадеяните вампири, нас, уви, не са ни учили в училище. Но сега можеш да се научиш.

Ти си аз, аз съм ти.

Не е тайна, че човек е не само материално тяло, но и сбор от енергии, много от които са били известни на учените отдавна: това са електрическите излъчвания на мозъка, неутрони и неутрино, от които се състоят атомите и, разбира се, биоенергия или биоплазма.

Биоенергетиците твърдят, че хората винаги си обменят енергия, дори когато спят или мълчат. Взаимодействието на енергийното ни поле с чуждите ние усещаме подсъзнателно и реагираме с промяна в настроението или физическото състояние.

Ако ти е лесно и приятно с даден човек, ако имате за какво да си помълчите заедно, значи енергийният обмен между вас е прекрасен и хармоничен, захранвате се един друг и за двете страни е добре. Но ако чувстваш раздразнение, рязка загуба на сили, тревожност или дори внезапна болка, тогава покрай теб има човек, който поглъща енергия. Така че трябва да намериш начини да се предпазиш от енергийния вампир или да спреш да общуваш с този човек.

Защо губим енергия

Всеки има нужда от биоенергия, както от кръв и лимфа. Но понякога тя катастрофално липсва. Причините за такъв недостиг може да са няколко:

  • сериозно заболяване;
  • старост;
  • силна умора.

Нищо обаче не изтощава хората, както негативните емоции: раздразнение, гняв, алчност, злоба, чувство за вина, ревност. Те са тези, които създават пробойни в нашето енергийно поле. И силите ни изтичат през тях. Загубили много от енергията си, хората неизбежно започват да търсят как да попълнят запасите си. Но не е нужно да поемете чуждия негативизъм и да станете енергиен вампир.

Доброволна помощ за вампира

Забележете колко изтощително може да бъде едно просто сутрешно пътуване с автобус. Десетки агресивни и измъчени граждани, застанали до вас, само чакат на кого да излеят раздразнението си и от кого да прихванат липсващата енергия. Колкото повече сте податливи на общото настроение, толкова повече рискувате да бъдете „изядени“ от спътниците си по нещастие.

Спокойните, радостни хора имат балансирано биополе, напомнящо на златно яйце. Трудно е да се пробие дупка в такава черупка. Но точно това гладният енергиен вампир вижда като своя задача, така че той ще се опита да изкара от баланс потенциалната жертва. Рецептата е проста: ще се опитат да ви ядосат. В пристъп на гняв вие сами ще изхвърлите емоциите си и заедно с тях – по-голямата част от енергията.

Да получат желаното угощение може и чрез страх: страхът образува дупки в аурата на човек. Прониквайки през тях, енергийният вампир започва своя пир.

Често лягаме на жертвения олтар доброволно. „Нямам към кого да се обърна“, „Толкова съм нещастен!“ – кой от нас, виждайки сълзите на приятели, не е бързал с утешения? И ето сега си се отворил, енергията ти те напуска като от пробита газова бутилка. След работа с подобен човек винаги изпитвате ужасна умора и безразличие към всичко.

Можете да намерите неволен вампир в още по-близка среда. Ако се окажете обвинени (да речем, че сте лоша майка/баща или недостоен син/дъщеря), тогава също губите енергията си за самобичуване. Това отваря пътя за вампира-роднина.

Никой от близките ви не си поставя за цел да ви отнема повече енергия и да ви навреди. Това се случва на подсъзнателно ниво. Положителният аспект на съвместния живот е, че семейството автоматично ни захранва с енергия, ако е необходимо. Основното е да се намерят методи да се защитите от енергийния вампир, за да се предотврати изтичането на жизненост, жизнени сили.

Нещо не е наред между съпрузите

енергиен вампир

Без значение колко хармоничен е енергийния баланс на двойката, никой не е имунизиран от неочаквани неуспехи. Разтревожените съпруги чувстват: нещо не е наред със съпруга ми. Но не могат да разберат какво става. В повечето случаи, виждайки, че мъжът започва да инвестира във връзката по-малко лична енергия, жената поставя диагноза: не ме обича вече.

Не бързайте да вдигате аларма и да искате обяснения защо партньорът е спрял да споделя енергия, както преди. Помислете с какво може да са свързани тези промени: може би любимият ви човек се уморява на работа или се разболява. Причината може да бъде кризисна ситуация на работното място и проблеми с роднини. Често партньорът просто се нуждае от почивка, психологически комфорт или уединение. Помогни му.

А скандалът – това е най-безотказният начин да източите от човека още повече жизнена енергия. Опустошението, което впоследствие сте изпитали, не е причинено единствено от обидни думи, а от загубата на значителна част от силите, които са отишли да подхранвате крещящия. И ако именно вие сте редовен подбудител на скандали, можем спокойно да кажем, че вие се храните с енергия за сметка на партньора (или други роднини).

В много семейства скандалите стават често явление, защото съпрузите не знаят друг начин за обмен на енергия. А той всъщност е в простия разговор, в правенето на любов, в съвместните разходки.

Начини за защита срещу енергийни вампири

За да не се окажете нито крадец, нито жертва, трябва да се погрижите за вашият енергиен потенциал:

  • попълвайте го редовно;
  • контролирайте емоциите и натоварванията;
  • погрижете се за това винаги да имате дори малко положителни преживявания.

А да поддържате правилния енергиен баланс можете по няколко начина. Например, чрез релаксация, йога, медитация. Молитвата и други техники за потапяне в себе си са много мощни средства.

Напомняме, че правенето на любов е един от най-древните начини за обмен на енергия: сливането на Ин и Ян създава много специално усещане и същество. Самодостатъчно и щастливо, което не търси нищо, не се стреми за никъде и пребивава в блаженство. Така че е възможно да се реши проблема между съпрузи или партньори и по този начин.

Колкото и парадоксално да изглежда, можете да се заредите с енергия чрез физическа активност (бягане, тренажори, плуване и всякакъв вид спорт и дейност, които ви харесват). Основното нещо е да не се прекалява. При възможност, ходете боси по тревата, съзерцавайте огъня или течаща вода, не се лишавайте от пътуване в природата. Общуването с дървета и цветя възстановява психическото равновесие.

Приятели

защита срещу енергиен вампир

Старият доказан начин да компенсирате постоянната липса на енергия – да си вземете животни или да украсите къщата си с цветя. Всички растения (с изключение на лиани, орхидеи и много блатни видове) и домашни любимци не само радват окото, но и лекуват душата.

Енергията, вложена в комуникацията с приятели, няма да бъде загубена. Полетата на съмишлениците работят в един и същ ритъм, успокоявайки се и допълвайки се взаимно. Което означава, че събиранията с приятели са важни за твоето здраве.

Не забравяйте за милите малки хобита и за собствения ъгъл в дома ви, където всичко е пропито само с вашата енергия и няма чужди влияния. Дори този мъничък животоспасяващ рай да се състои само в едно кресло.

Как да унищожим енергиен вампир

Но какво да направите, ако вече сте станали обект на атака и гладуващият вампир щрака със зъби в носа ви?

Преди всичко, опитайте се да поставите бариера между вас. Стол, дърво, растение, ограда или куче на каишка неминуемо ще охладят пламенността на лакомника. Ако не успеете, увеличете разстоянието между вас.

Ако не сте успели да се справите с опасността, докато стоите и противникът е заел близкия стол или е седнал на вашата маса, кръстосайте ръце пред гърдите си, преплетете/кръстосайте краката си. Старите методи на баба работят безупречно в борбата срещу енергийните вампири.

Ако няма начин незабавно да се спре изтичането на енергия (например, причинено е от заболяване на родител или проблеми с детето), направете този процес съзнателен. Изпращайте мислено на близките си хора не раздразнение, а любов. Мислете за майка си или гневния партньор, като мислено повтаряте: „Обичам те и ти желая само най-доброто“. Колкото и да е странно, мрънкането веднага ще спре, гневът ще отшуми. А вие, споделяйки любовта си, няма да загубите нищо: този, който дава любов, я получава обратно в още по-големи количества.