10 признака на ниското самочувствие

Както се отнасяме към себе си, така ни възприемат и другите. Занижената самооценка е сериозен проблем, който може да доведе до проблеми, както в кариерата, така и в личния живот.

1. Перфекционизъм

Перфекционизмът може да бъде, както проява на ниска самооценка, така и причината за нея. Перфекционист, стремящ се към несъществуващо съвършенство или просто към високи стандарти, рядко получава удовлетворение от своята работа и поради това е по-възприемчив към критика. Той се стреми да съответства на този идеален образ, който е създал за себе си и не можейки да го достигне изпитва чувство на разочарование, стигащо до презрение към самия него. Като едно от проявленията на напреднал стадий на перфекционизъм психолозите определят свръхчувствителност към критика, която понякога преминава в стремеж да се избягват всичко и всички, за да не се унищожи илюзията за себе си.

2. Реч

Човек с ниска самооценка постоянно използва в речта си определени думи. На първо място, това са негативни фрази, изразяващи отрицание: "Невъзможно, не съм сигурен, не съм готов, няма да се справя сигурно, нямам съответните знания; да, но...". Второ, постоянни извинения. И на трето място, фрази, принизяващи стойността на постъпките и труда му. Със сигурност са ви познати думите: "А, аз просто извадих късмет", "По-голямата част от работата я свършиха колегите ми, а аз просто им помогнах" и така нататък. Хората с ниска самооценка лошо възприемат комплиментите и благодарността, стремейки се веднага да се противопоставят на похвалите и да докажат противното.

Защо? Всичко е в чувството за вина. Не е важно за какво. Може би работата няма да е достатъчно добре свършена или те ще са положили малко усилия, без значение, че са си свършили работата. Чувството за вина е следващия знак, по който може да се определи човек, който не държи на себе си твърде много.

3. Чувство за вина

Чувството за вина, както и перфекционизмът могат да бъдат причина за ниска самооценка. Както казва психологът Дарлийн Лансер, в случай, че човек се чувства дълбоко виновен и дълго време не може да си прости, то той постоянно ще упреква себе си, ще си напомня за своя "грях" и ще се срамува за действията си. В крайна сметка, той ще изгуби самоуважение и заедно с това самочувствие.

Зависимостта може да бъде и обратна. Човек с ниска самооценка страда от постоянна самокритика и не е в състояние адекватно да възприема грешките на отминалото. Оттук и невротичното чувство за вина при неуверените в себе си хора.

4. Депресия

Според изследване на доктора на психологическите науки Ларс Мадслен, причината за зачестилата депресия или постоянно лошо настроение, също може да бъде неувереността в себе си. По думите й, самочувствието е ключ, както за развитие, така и за лечение на депресията, която се счита за сериозен психологически проблем.

5. Търсене на извинения

За хората с ниско самочувствие е присъщо да оправдават другите, дори ако техните действия противоречат на всички норми на поведение. Обикновено те се аргументират с това, че всеки си има причини, че всичко могат да разберат. Психолози обясняват подобна позиция с опит да избегнат критиките по свой адрес, с които е напълно възможно да се срещнат, ако съдят другите.

10-priznaka-na-niskoto-samochuvstvie

6. Липсата на инициатива

Това, което наистина пречи на хората с ниска самооценка в професионалната сфера, е именно липса на инициатива. Такъв човек, дори и да притежава определени правомощия, при всяка възможност ще ги предаде в ръцете на някой друг. Не е изненадващо, защото той не е сигурен, че ще се справи със своята задача, дори и ако е "ас" в своята област. В спор с човек отсреща едва ли ще може да отстоява своята позиция, предпочитайки да се съгласи с опонента.

7. Нерешителност

Отговорност за собствените си решения такива хора не са готови да носят. Те обикновено предпочитат нищо да не решават. Ами, ако изведнъж допуснат грешка и решението се окаже неправилно. В такъв случай да избегнат критиките също няма да е възможно. Най-ужасното нещо за несигурните в себе си хора е критиката на любимите им хора, роднини, приятели, които те се страхуват да не изгубят. В края на краищата, точно такава, според тях, ще бъде цената за неправилното решение.

8. Опитват да избегнат конфликти

Не си сигурен – не излизай. Именно към такава позиция се придържат хората с ниско самочувствие. Те са готови на всичко, за да се избегнат конфликтни ситуации или някакво напрежение между хората. Всичко трябва да бъде хармонично, дори и това да се постига чрез "лъжа за спасение", което рано или късно довежда до по-сериозни проблеми.

9. Враждебност

Среща се и обратната страна на монетата, когато хората с ниска самооценка, напротив, проявяват открита враждебност и цинизъм към околните. Това е само вариант на защитна позиция, както се казва: "Най-добрият начин за защита е нападението".

10. Умора , безсъние, главоболие

Симптомите на ниска самооценка могат да бъдат не само психологически, но и физически. Според психолози крайната разочарованост от себе си води до хронично безсъние, умора и главоболие.