Киану Рийвс – тъжният бродяга на Холивуд

kianu-rijvs-tazhniyat-brodyaga-na-holivud

Актьорът Киану Рийвс е роден на 2 септември. Канадецът Киану е ужасно потаен и необщителен. Той не обича да се среща с пресата, страхува се от тъмното и е мъчително неуверен в себе си. Единствената лудост, на която е способен Киану е бързото каране на мотоциклет - точно така Рийвс се е сдобил и с металната пластина в гръбначния си стълб.

Невероятно е, но един от най-търсените актьори на Америка е съвършено безразличен към парите. Веднъж Киану дори се отказва от своя хонорар, за да може колегата му Джийн Хекман също да получи роля в лентата на "Аматьорите", а друг път дава част от парите си за увеличаване дела на специалните ефекти във втората част на "Матрицата".

Рийвс е считан за един от най-печалните актьори в Холивуд, неговият семеен живот е трагичен в момента. С баща си – престъпник, актьорът не общува от много години, а с личния си живот "приключва" след като приятелката му Дженифър Сайм умира в автомобилна катастрофа.

Цялото си свободно време Рийвс се опитва да уплътни със снимките в киното – казва, че само тогава животът му придобива смисъл. Ето и най-ярките цитати на Киану Рийвс, които най-добре помагат да се разбере що за човек е.

За професията:

 • Давам си сметка, че не съм интересен на хората като човек, като личност. Аз съм интересен само като актьор. Какво да се прави, такава е професията. Ето, питайте за мен и ще знаят само това, което се отнася до моята работа. Както се казва – без коментар.
 • Има моменти, когато душата скърби, но аз не се изтезавам. Струва ми се, че съм скитник по душа... Никак не ми се седи на едно място. Точно затова никога не съм се стремил към уседнал начин на живот, натрупвайки материални ценности. Актьорският животът не ме изморява, ние сме истински странстващи артисти.
 • Аз съвсем искрено смятам, че ако някой се е снимал в два-три популярни филма и е станал известен актьор, то това съвсем не е повод да се счита, че е нещо повече от другите.
 • Надявам се, че всеки филм, в който участвам, ще донесе на хората радост и удоволствие, а какво ще се случи после не мога да предполагам.

kianu-rijvs-tazhniyat-brodyaga-na-holivud1

За живота:

 • Може би съм твърде скептичен към случващото се в този свят, може би съм прекалено чувствителен към цялата омраза и хаос около мен – щеше да е много по-лесно ако мога да игнорирам всички глупости, които се случват наоколо и се съсредоточа върху егоизма.
 • Аз съм Мики Маус. Те не познават човека, те виждат само един костюм.
 • Харесвам живота си, когато в него има работа. Само тогава той има смисъл.
 • Когато не се чувствам свободен и способен да направя това, което искам, просто започвам да се съпротивлявам. Действам наобратно.
 • Опитвам се да не мисля за живота си, защото нямам живот. Имам нужда от терапия.
 • На вас ви е нужно да сте щастлив, за да живеете, а на мен не ми трябва.

За парите:

 • Парите и да имаш пари. Хубаво е, когато можеш да си плащаш наема, в ресторанта и т.н., но има една банална поговорка – не в парите е щастието, но с тях ти си купуваш свободата да живееш живота, който ти харесва.

За любовта:

 • Обичам да пиша песни. Обичам, когато ме заобикалят истински приятели. Обичам да пътувам. И обичам да свиря на китара. Освен това, обичам безплатната бира.
 • Струва ми се, че даже и да не се намират точно в същите тела, хората заслужават да се срещнат и след смъртта.