10 знака, че се срещате с психопат

10 знака, че се срещате с психопат

Как да избегнете отровни отношения? Кои са признаците, че имате насреща си психопат!

Ако в тази статия познаете сродната си душа или половинката, имаме лоши новини за вас.

Един процент от цялото население на Земята са психопати. Психопатът не е този човек, който ви причаква с разтворен шлифер в тъмен вход. Това не е сериен убиец и не е обитател на болницата за психично болни. Това може да бъде ваш колега, добър познат и даже приятел, чиято "идеална" бивша един ден внезапно е избягала с друг. Или съвсем обикновен човек, който сутрин ви прави кафе.

Между нормален човек и психопат има само една разлика – психопатите нямат съвест. Те нараняват и не изпитват никакво чувство на разкаяние или вина. Умеят да имитират нормални човешки емоции, но не ги изпитват в действителност. Състраданието, любовта, доверието, прошката – тези емоции ви правят уязвими, а психопатите само ги използват, за да влияят върху вас.

Всеки обикновен наблюдател не би могъл да различи психопат. Често те са симпатични, приятелски настроени, дружелюбни и очарователни хора. Но ако се сближите с такъв човек, тогава животът се превръща в кошмар. Страхотните, приказни отношения мутират в миш-маш от жестоки интелектуални игри. Мислите ли, че това ви е познато? Ето 10 тревожни звънчета, които предупреждават, че се срещате или имате до себе си психопат.

1. Засипва ви с комплименти и кръжи около вас с признания в любов. Струва ви се, че това е идеалният партньор за вас.

Когато срещнете психопат, събитията се развиват стремително. Той ви внушава, че имате много общо, че сте идеални един за друг. Като хамелеон той отразява вашите надежди, мечти, страхове, за да формира доверие и вълнуващи отношения. Непрекъснато иска да общува с вас и изглежда очарован от вас напълно. Вашата стена във Facebook или Инстаграм ще се препълни с комплименти, любовни емотикони, картинки, стихове и красиви, мили шеги, разбираеми само за вас двамата.

2. Закача ви емоционално, разказвайки жалостиви истории.

Вие бързичко намирате място в сърцето си за съжаление и състрадание към него. Нима той не е толкова мил и невинен. Съвсем не прилича на кинообразите на психопати – жестоки мъже с презрителна усмивка в скъп автомобил. Много вероятно е да спомене бившата си, която е все още влюбена в него. Но всичко, което той иска, е мир и спокойствие, мрази драмите. Въпреки това, скоро ще забележите, че драматичните истории постоянно заобикалят него самия и близките до него хора.

3. Въвлича ви в любовен триъгълник.

След като сте се хванали на кукичката, попадате в любовен триъгълник и дори многоъгълник. Психопатът се заобикаля с бивши и потенциални любовници и с всеки, който му обръща внимание. Ще има и бивши, за които той ви е говорил по-рано и ви е уверил, че ги превъзхождате по всичко. Вие ще се чувствате смутени и у вас ще се създаде впечатление, че той е винаги търсен от противоположния пол.

4. Непрекъснато изкривява реалността и се държи ненормално.

Психопатът винаги отрича, че ви манипулира и игнорира дори реалните доказателства за това. Той реагира критично и пренебрежително, ако се опитвате да опровергаете неговите приказки с факти. Той прехвърля вината за ситуацията върху вас: твърде впечатлителни сте и възприемате неадекватно ситуацията. Ще ви убеди, че проблемът не е в него, а във вашата неправилна реакция на нормални събития.

5. Ще ви обвинява в емоции, които сам провокира.

Психопатът ще каже, че сте прекалено ревниви, въпреки че откровено флиртува с бившата си, често дори в социалните мрежи пред очите на всички. Ще каже, че сте прекалено прилепчива, въпреки че преднамерено ви е игнорирал няколко дни. Ще провокира вашата реакция, за да покаже на другите, че сте истерична и да предизвика съчувствие към себе си. Смятате се за спокоен човек? Среща с психопат ще ви промени до неузнаваемост. За щастие, временно.

6. Забелязвате патологични лъжи и оправдания.

Той винаги има убедително извинение, дори в ситуации, когато не се изисква. Излиза с поредната лъжа по-бързо, отколкото даже вие успявате да зададете въпрос. Той непрекъснато обвинява другите, а сам винаги е невинен. Губи време за измисляне на обяснения за поведението си, а не за неговото подобряване. Дори уловен в откровени лъжи, той не изразява разкаяние или срам, смущение. Понякога изглежда, че иска нарочно да го хванете в лъжа.

7. Провокира ревност и съперничество, поддържайки маска на невинност.

Отначало цялото внимание на психопата е насочено към вас. И вие не разбирате какво се случва, когато той изведнъж превключва на друг човек. Постоянно прави неща, които ви карат да се съмнявате, че означавате нещо за него или сте му ценни. Ако е активен в социалните мрежи, нарочно привлича вниманието на бивши с песни, снимки, вицове, които са били значими за тяхното отношение. Изглежда и се държи така, сякаш е в активно търсене на партньор и същевременно ви игнорира.

8. Психопатът е егоист и изисква непрестанно внимание към себе си.

Той е изсмукал от вас цялата енергия и е запълнил със себе си целия ви живот. Изисква постоянно преклонение пред себе си. Мислили сте си, че сте единственият човек, който е способен да го направи щастлив, но сега разбирате, че за тази роля ще подхожда всеки, който има пулс. Но истината е, че никой не може да запълни празнотата в душата на психопата.

9. Постоянно ангажира вниманието ви и подкопава самочувствието ви.

В началото ви засипва с поток от възхищение, от което ви омекват краката, а после му ставате безинтересна. Боли ви, става ви обидно, защото вече горите в тези страстни отношения. И сега се чувствате като мебел за него и нищо повече.

10. Не можете да познаете себе си.

Любовта и състраданието са се превърнали в нарастваща паника и тревожност. Извинявате се и плачете повече, отколкото когато и да било в живота си. Зле спите и се събуждате в лошо и тревожно настроение. Не можете да разбере какво се е случило с вас, къде е сега тази весела, непринудена, спокойна личност? След общуване с психопата се чувствате изчерпани, изтощени, опустошени и лишени от адекватно възприемане на света. Животът ви е наопаки: губите пари, губите, разваляте връзка с приятели и близки, и непрекъснато търсите причината за тези действия.

Отношенията с психопат са черна дупка. Колкото и да ви е болно, винаги и за всичко ще бъдете виновни вие. Той игнорира най-добрите ви качества и във вас нараства несигурността в себе си, променяте се до неузнаваемост. Дълго време ще ви е нужно да заличите травмата, вредата от тези отношения, ще ви се струва, че вече никога няма всичко да ви е наред.

Но можете да приведете нервите си в ред. На първо място – избягайте от всички контакти с психопата: чатове, съобщения, телефонни разговори и дори "поглеждане" за него в социалните мрежи. Първоначално ще ви бъде непоносимо тежко, но с течение на времето ще дойде облекчението. Ще почувствате, че здравомислието ви се завръща и хаосът си отива от живота ви. Този опит, в крайна сметка, може да бъде дори полезен. Ще се научите да цените себе си и да поставяте граници за психопати, за да не тровят те живота ви.