За истинското богатство

za-istinskoto-bogatstvo1

Живял на света един много успешен бизнесмен. И имал всичко, за което повечето хора могат само да мечтаят. Апартамент в града и извънградска къща в елитен район, четири скъпи автомобили и няколко банкови сметки. Възможност да изпрати децата си да учат в най-престижните университети по света, а той и съпругата му да пътуват до екзотични страни. И това далеч не е целият списък на благата, с които той разполагал. С една дума, мъжът представлявал образец на успял в живота човек.

Но в нашият свят нищо не е вечно. И ето при мъжът се появили проблеми. По определени причини бизнесът на мъжа (мрежа от магазини за спортни облекла) започнал да се разпада. А скоро и окончателно западнал! Мъжът бил принуден да затвори магазините си и да освободи наетите площи. Добре поне, че с банките се разплатил. А как да продължи да живее? В крайна сметка нищо не му останало! Изобщо мъжът го налегнали грижи.

С всеки изминал ден, с всяка седмица, с всеки месец тъгата му ставала все по-голяма и по-голяма, и по-голяма. А после окончателно потънал в дълбока депресия. Не е известно как точно би завършила тази история, ако не била следната случка.

Някак мъжът чул за специалист в областта на постигането на успех, който периодично провеждал занимания в града. "Ще отида при него", мислел си той. "Какво ще загубя? Нищо! По-лошо е сигурно, че няма да стане".

И ето. Едва дочакал пристигането на "невероятния учител", бизнесменът си записал индивидуална консултация и в определеното време отишъл на мястото.

– Имам големи проблеми, затова съм и дошъл при Вас, – измърморил той в движение, докато тренера му предлагал да седна на стола.

– Честно казано, това се забелязва, – отговорил учителят.

– Забелязва ли се?! – учудено възкликнал мъжът.

– Да, забелязва се. Вашият външен вид говори сам за себе си. Разбирам, че звучи неприятно, но е истина. А истината е по-добре да се знае, тогава проблемите ще се решат по-лесно. Защото, както сам казахте, именно за това сте дошъл тук.

Обърканият мъж кимнал глава в знак на съгласие.

– Да, точно за това съм дошъл. Щом и видът ми издава, че съм неудачник...

Тренерът се облегнал на стола и казал:

– Не бива да считаш себе си за такъв. Каквото и да се случва в живота, не бива да губиш чувство за самоуважение, трябва винаги да го има.

za-istinskoto-bogatstvo2

Бизнесменът тъжно поклатил глава.

– Но себе си може да уважаваш само тогава, когато си обезпечен човек. А когато нямаш нищо, за какво уважение можем да говорим тук?

Учителят помълчал малко и после казал:

– Грешиш, драги. Всъщност ти си много богат човек.

Мъжът се втренчил в него.

– Вие издевателствате?

– В никакъв случай. Кажи ми, за колко можеш да продадеш черния си дроб?

– Какво?! – човекът едва не подскочил при този въпрос. – Защо ми е да го продавам?

– Правилно, няма нужда. А бъбреците за колко си готов да продадеш? А далака за каква сума оценяваш?

– Вие ума ли си загубихте! За никакви пари няма да продам органите си!

– Правилно решение, – доволно кимнал тренерът. – Добре, тогава кажи, на колко ще оцениш жена си? А децата? А родителите? А истинските, верните приятели? Някой от тях съгласен ли си да размениш за големи, баснословни парични суми?

– Никога и за нищо! – горещо възкликнал мъжът. – Нима парите, даже и многото, могат да се сравняват с тези хора?!

– Ето, виждаш ли, – продължил тренерът. – И вътре в теб, и около теб има неща, които са по-ценни и по-скъпи от всякакви пари. Значи, ти си богат човек.

Изпадналият бизнесмен се замислил за момент. И изведнъж прогледнал за истинското състояние на нещата. Наистина, в него самия и до него имало неща, които е невъзможно да се купят с каквито и да е пари. А щом е така, то тогава той наистина е богат човек. При това, много богат!

– Благодаря! – казал той след няколко минути размисъл. – Разбрах всичко.

–––

Прочитайки тази занимателна история, аз също се замислих.

Ако си жив, здрав, всичките ти вътрешни органи са на място и те обкръжават скъпи за теб хора, то ти вече си невероятно богат човек. Това е най-важното. А всичко останало ще последва.

Ако вътре в теб царуват мир и хармония, и ти самият излъчваш състояние на радост и спокойствие, то житейските блага непременно ще дойдат при теб. Разбира се, това не означава, че нищо не трябва да правиш. Трябва! Както си действал в избраната посока, така действай и по-нататък. Само че, правейки това гледай на света с приветлив поглед и той ще ти отговори със същото.