Как бързо да заспите, когато не ви се спи

kak-barzo-da-zaspite-kogato-ne-vi-se-spi

Кажете, познато ли ви е: вече сладко спите и изведнъж сънят ви съвсем неочаквано е прекъснат от автомобилна аларма, лаещи кучета или ръмжащи с див рев коли/мотоциклети на любители на нощните гонки?

След това дълго се въртите и не можете да заспите.

Или друг вариант: прибрали сте се у дома уморени, искате да си починете и да се отпуснете, но постоянно мислите за работа. Мислите се въртят в главата ви като грамофонни плочи, държат ви в напрежение и мнооого дълго време не ви дават да заспите. Унасяте се в сън едва към сутринта – малко преди да звънне будилника – и като резултат се събуждате недоспали и раздразнени.

А и в края на краищата, за никого не е тайна, че добрият сън е жизненоважен за всеки един от нас. По време на сън тялото възстановява силите си, за да можем да сме здрави, енергични, да нямаме резки промени в настроението и отлично да се концентрираме в рамките на деня.

Може да звучи изненадващо, но достатъчният сън дори намалява чувството на глад.

Всеки знае колко заядливи ставаме, когато не сме си доспали. Неслучайно в някои страни има следобеден час за почивка. Също така, учените са доказали, че дори кратък 25-минутен сън през деня увеличава нашата ефективност най-малко 2 пъти.

Какво да направите?

Има много добро и ефективно упражнение, което ще Ви помогне бързо да се отпуснете и да заспите. Нарича се "дишане за връщане към съня" и се състои в това да дишате с лявата ноздра.

  • Дишане: затворете с показалеца или палеца на дясната си ръка дясната ноздра и започнете да дишате през лявата ноздра. Много добър и удобен вариант – да се обърнете на дясната си страна, поставяйки възглавницата под главата си така, че дясната ноздра да се окаже затворена.
  • Продължителност: за пълно отпускане и връщане към съня са достатъчни само три-пет минути.

Кога да се прилага:

  1. За връщане към съня (ако нещо неочаквано ви е разбудило);
  2. За бързо отпускане и заспиване.

Тази техника отлично помага не само крепко да спите през нощта, но и да се събудите отпочинал. Между другото, нищо не пречи да използвате техниката на дишане за връщане към съня и през деня. Тя много бързо помага да се отпуснете. Лягате си следобед с нагласа за петнадесетина минути сън и прилагайки тази техника, отначало си мислите, че нищо не се получава. Когато отворите очи – но все пак си сложете аларма – се оказва, че е минал цял час!

Истината е, че ако решите да изпълните предложената техника в присъствието на вашите колеги, отстрани това може да изглежда смешно. Тогава просто намерете някое подходящо усамотено място, за да бъдете сам 3 минути или потърсете някакъв необичаен начин за затваряне на ноздрата си направо пред очите на колегите си. А може би трябва да приобщите и тях към това упражнение?

Здраво поспете и се събудете отпочинал!

Моля, споделете с нас в коментарите своите лични преживявания при изпълнението на това просто, но много ефективно упражнение.