40 автори за щастието

40-avtori-za-shtastieto

Невъзможно е да сте постоянно щастлив, освен ако не сте клоун или анимационен герой. Времето в което живеем сякаш става все по-свирепо и студено, а светът ври и кипи от конфликти. Ние от Светлило имаме под ръка комфортни съвети от 40 невероятни автори за това как да бъдем щастливи или поне как да не сме нещастни.

Ако сте усмихнати до края на тази статия, то тогава сме постигнали много.

 1. Марк Твен – Здравият разум и щастието са невъзможна комбинация.
 2. Лев Толстой – Щастието е една алегория, нещастието е една история.
 3. Айн Ранд – Научете се да цените себе си, което означава: борете се за своето щастие.
 4. Чък Паланюк – Единственият начин да намериш истинското щастие е да рискуваш да се разкриеш напълно.
 5. Шарлот Бронте – Щастие, което е несподелено едва ли може да се нарече щастие; то няма вкус.
 6. Хънтър С. Томпсън – Аз не виждам как можете да уважавате себе си, ако трябва да търсите щастието си в ума и сърцата на другите.
 7. Оскар Уайлд – Някои носят щастие, където и да отидат, други – когато си отидат.
 8. Харуки Мураками – Но кой може да каже кое е най-добре? Затова трябва да грабвате всеки шанс, който ви се даде да сте щастливи, където го намерите и да не се тревожите твърде много за другите хора. Моят опит ми е показал, че ние имаме не повече от два или три такива шанса в живота си и ако ги изпуснем, то ние съжаляваме за това през цялата останала част от живота си.
 9. Ърнест Хемингуей – Щастието при интелигентните хора е най-рядкото нещо, за което знам.
 10. Кърт Вонегът – И аз те призовавам, моля, отбележи, когато си щастлив – и възкликни или измърмори, или се замисли „Ако това не е хубаво, то тогава не знам кое е."
 11. Робърт Луис Стивънсън – Няма друго задължение, което толкова много да не дооценяваме, колкото задължението да бъдем щастливи. А бидейки щастливи ние посяваме анонимни ползи върху света.
 12. Ралф Уолдо Емерсън – Ако можеш да ме обичаш за това, което съм, ще бъдем по-щастливи.
 13. Фьодор Достоевски – Човек харесва да брои само нещастията си; той не отчита щастието.
 14. Силвия Плат – Аз имам избор да съм постоянно активна и щастлива или пасивна и тъжна. Или да мога да полудея, лутайки се между тези двете.
 15. Джейн Остин – Трябва да се научим да сме щастливи с това, което имаме, а не което заслужаваме.
 16. Дъглас Адамс - Бих предпочел да бъда щастлив, отколкото прав всеки ден – из "Пътеводител на галактическия стопаджия".
 17. Джилиан Флин – Лицето, което даваш на света му казва как да се отнася с теб.
 18. Чарлс Дикенс – Щастието е дар и трикът е да не го очакваме, но да му се насладим, когато дойде.
 19. Виктор Юго – Връх на щастието е да бъдеш обичан заради самия теб или по-точно – въпреки самия теб.
 20. Стивън Кинг – Щастието трябва да остане непроучено възможно най-дълго.
 21. Маргарет Атууд – Щастието е като оранжерия: от него няма път навън или навътре.
 22. Джак Керуак – Щастието се съдържа в реализирането на всички онези велики странни сънища.
 23. 40-avtori-za-shtastieto1Олдъс Хъксли – Колко ли щеше да е забавно, ако човек не трябваше да мисли за щастието!; В истинския си вид щастието изглежда винаги доста жалко в сравнение с пищното нещастие.; Щастието никога не е грандиозно зрелище.; Щастието е жесток господар — особено щастието на другите.; Човек не може да получи нещо без нищо. За щастието трябва да се плаща.
 24. Вирджиния Улф -  Няма нищо по-тънко от острието на нож, разделящ щастието от тъгата.
 25. Паулу Коелю – Ако можете да се концентрирате винаги върху настоящето, ще бъдете щастлив човек.
 26. Едит Уортън – Ако спрем да се правим на щастливи може и да си прекараме добре.
 27. Мая Анджелоу – Ако имаш поне една усмивка в себе си, дай я на хората, които обичаш.
 28. Александър Дюма – Аз не съм горд, но съм щастлив; и щастието, мисля, заслепява повече от гордостта.
 29. Роалд Дал – Ако имате добри мисли, те ще изгреят на лицето ви като слънчеви лъчи и винаги ще изглеждате прекрасно.
 30. Джордж Оруел – Изборът за човечеството лежи между свободата и щастието; и за голяма част от човечеството щастието е по-добро.
 31. Габриел Гарсия Маркес – Няма медицински лек, който щастието да не притежава.
 32. Владимир Набоков – И все пак аз съм щастлив. Да, щастлив съм. Кълна се, кълна се, че съм щастлив. Разбрах, че единственото щастие в този свят е да наблюдаваш, да надзърташ, да виждаш в очите на другите себе си, за другите да не си правиш никакви изводи, просто да зяпаш. Кълна се, че това е щастие. И нека аз съм пошловат, подловат, нека никой не знае, не оценява изключителното в мен – моята фантазия, ерудиция, моя литературен дар... Аз съм щастлив, щастлив съм, как още да го докажа, освен да извикам, че аз съм щастлив – така че всички вие най-накрая да повярвате, жестоки, самодоволни...
 33. Денис Лихейн – Щастието не е в разточителното потребление и безмилостното натрупване на безполезни глупости. Щастието се крие в лицата на седящите до вас и вашата способност да разговаряте с тях. Щастието е ясното съзнание на човешкото общуване и емпатия. Щастието е вкъщи.
 34. 40-avtori-za-shtastieto3Алис Уокър – Не чакайте други хора покрай себе си, за да сте щастливи. За да получите щастие, трябва да си го направите сами.
 35. Томас Харди – Щастието е само епизод от общата драма на болката.
 36. Ивлин Уо (от "Завръщане в Брайдсхед") – Бих искал да погребвам по нещо скъпоценно на всяко място, където съм бил щастлив и след това, когато съм стар, грозен и нещастен, да мога да се върна, да го изровя и да си спомня.
 37. Джеймс Матю Бари („Питър Пан”) – Щастието е не да правиш това което ти харесва, а да харесваш това което правиш.
 38. Ник Хорнби – Може би всички ние – тези, които ден след ден събираме в себе си чужди емоции, живеем под много високо напрежение и в резултат на това губим способността просто да бъдем доволни: налага се да изпитваме нещастие или екстаз до прасешко квичене, а щастие и в двата случая е много трудно да се постигне в рамките на стабилни и трайни взаимоотношения.
 39. Едгар Алън По – Кое щастие е чудо; щастието да мечтаеш.
 40. Кормак Маккарти – Мисля, че през времето което изглеждате щастливи, вие наистина сте такива. Ще имате добри моменти и лоши моменти, но в крайна сметка ще бъдете толкова щастливи, колкото сте били и преди. Или толкова нещастни. Аз познавам хора, които просто никога не можаха да се закачат за него.