Карл Густав Юнг: „Психологически нездравите хора обикновено са фанатици на тема здравословен начин на живот“

здравословен живот

На всички е известен постулатът, който гласи: "Във всяка шега има само частица шега... и всичко останало е истина". Но зад какъвто и начин на живот и хранене да се крие цялата истина, действителността остава непроменена. И още от легендите и митовете на Древна Гърция ние помним, че живял някога Зевс и имал една любима (сред многото), и я наричали Мера. Мяра е нужна за абсолютно всичко:

Психологически нездравите хора обикновено са фанатици на тема здравословен начин на живот. Те непрекъснато търсят правилната храна и напитки, не пушат и не пият вино, те се нуждаят от множество соли и са обсебени от аптеките.

Вечно с нови фикции, илюзии, но никога не са здрави до край. В действителност, грешникът обикновено се чувства по-добре от праведния, защото плевелите винаги цъфтят по-нагъсто от пшеницата. Всички добродетелни хора се оплакват от това.

Тези, които така се грижат за себе си, винаги са страдалци, всичко им причинява болезненост. Тази невероятна страст, например, за пиене на определена вода, произхожда от постоянния страх в тях, тоест страхът от смъртта. Защото нещо вътре казва: "Господи, не позволявай да умра, защото аз все още не съм живял".

Карл Густав Юнг

Зимен семестър. Лекция III от 5 февруари 1930 г.

Юнг, здравословен живот